VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Amenzi usturătoare pentru moldovenii care dau foc la frunze

Arderea frunzelor uscate și a altor resturi vegetale este o practică comună în Republica Moldova, dar extrem de dăunătoare, potrivit Agenției de Mediu. Aceasta eliberează în aer substanțe toxice, inclusiv monoxid de carbon, dioxine, oxizi de azot și hidrocarburi, care afectează grav sănătatea umană și mediul.

Specialiștii spun că expunerea la aceste substanțe poate duce la intoxicații respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos central și probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv cancer.

Totodată, Agenția de Mediu subliniază că arderea frunzelor reprezintă o încălcare a legii și aduce prejudicii semnificative mediului înconjurător și sănătății oamenilor.

Pentru a combate această practică dăunătoare, Codul contravențional al Republicii Moldova prevede amenzi considerabile, de la 10.000 la 15.000 de lei pentru persoane fizice și de la 30.000 la 40.000 de lei pentru persoane juridice.

Astfel, cazul în care observă acte de poluare precum arderea frunzelor, cetățenii sunt rugați să sesiseze autoritățile locale (primăria), Inspecția pentru Protecția Mediului sau să sunați la numărul unic de urgență 112.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.