VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Întreprinderea socială de inserție „Floare de Cireș”

La doar 30 de km de Chișinău, în Răzeni, Ialoveni, activează întreprinderea socială de inserție „Floare de Cireș”. Întreprinderea se specializează în servicii de catering. „Floare de Cireș” țintește mai multe obiective, unul este ca cel puțin 30% dintre angajați să fie persoane din grupuri social vulnerabile. Aici, dintre cei 41 de muncitori, 27 sunt din grupuri vulnerabile – persoane cu dizabilități, femei, tineri și tinere. La această întreprindere tinerii au posibilitatea să primească gratis instruire la locul de muncă.

Sergiu Gurău, director executiv, întreprinderea socială de inserție „Floare de Cireș” Tineri și tinere din aceste grupuri vulnerabile sunt instruiți și instruite de către un formator, care îi ghidează, pentru a fi pregătiți să muncească ca și ajutor de bucătar, ajutor de chelner. Respectiv, această perioadă de adaptare de 4 luni este foarte benefică. Odată ce tinerii sunt integrați în echipa mare a întreprinderii sociale, aici, la fel, avem un supervizor care coordonează activitatea acestor tineri.

Cătălin Suhan este un tânăr care vrea să devină bucătar cândva. Cătălin este ajutat de colegii lui care muncesc de mai mulți ani la „Floare de Cireș”. Acum, aceștia îl asistă în împachetarea corectă a bucatelor pentru o recepție. Cătălin speră să rămână la întreprinderea socială de inserție din Răzeni și să se bucure de un loc de muncă stabil.

Cătălin Suhan, angajat Experiența de aici este foarte benefică pentru mine, pentru că acumulez aici foarte multă experiență, care o s-o folosesc mai departe, în viitor, la locul meu de muncă stabil.

La întreprinderea socială de inserție „Floare de Cireș” muncesc mulți locuitori din Răzeni. Printre ei și Nicolae, chelner. Astăzi deservește un eveniment într-o universitate din Chișinău. Bărbatul spune că îi place mult să lucreze acasă, în satul lui natal, lângă familie și copii. A încercat să muncească peste hotare, dar a revenit.

Nicolae Târgoală, angajat Am văzut cum e viața, dar nu mi-a plăcut, pentru că e depărtare de familie și m-am întors înapoi la acest lucru, pe care l-am îndeplinit înainte să plec.

Printre angajații întreprinderii sociale de inserție e și Iulia. Femeia locuiește în Răzeni împreună cu sora ei. Iulia este spălătoreasă de veselă. Îi place munca pe care o face. Ne-a spus că este foarte mulțumită că muncește. Dacă nu ar fi existat „Floare de Cireș” la ea în sat, probabil nu ar fi muncit deloc. Și Tatiana Bodeanu muncește la „Floare de Cireș”. Lucrează aici de mai mulți ani. A reușit să-și facă o carieră. A început ca simplu bucătar. Azi este bucătar-șef.

Tatiana Bodeanu, bucătar-șef Eu lucrez din start, din 2013, de când s-a deschis „Floare de Cireș”. Lucrez în calitate de bucătar-șef. Pentru început, am fost 2-3 bucătari. Am lucrat o perioadă de timp și ca bucătar-șef și ca bucătar. Conform datelor din Catalogul Întreprinderilor Sociale, în 2024, în Republica Moldova, activează peste 32 de întreprinderi sociale. Acestea activează în diverse domenii: educație,

sănătate, agricultură și servicii comunitare, având un impact pozitiv asupra comunităților locale.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.