VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Consiliul Europei: Irlanda şi Franţa sunt ţările europene cu cel mai mic număr de procurori

Irlanda şi Franţa sunt ţările europene cu cel mai mic număr de procurori, responsabili de examinarea plângerilor, de iniţierea de urmăriri penale şi de conducerea anumitor anchete, potrivit unui studiu al unui organism al Consiliului Europei (CoE) prezentat.

Există 2,7 procurori la 100.000 de locuitori în Irlanda şi 3,2 în Franţa, potrivit acestui studiu al Comisiei europene pentru eficienţa justiţiei (CEPEJ) din cadrul CoE, care a realizat un inventar pe baza datelor din 202, pentru 44 din cele 46 de state membre. Liechtenstein şi San Marino nu au furnizat date.

În Europa, media este de 11,2 procurori la 100.000 de locuitori.

Cu toate acestea, ambele ţări au crescut semnificativ recrutarea. Numărul procurorilor a crescut cu 37,2% în Irlanda şi cu 9,3% în Franţa din 2012.

Tot conform studiului, în Franţa fiecare procuror se ocupă anual de peste 2.000 de dosare, în contextul în care media europeană este de 204.

În Franţa, trei sferturi (75%) din aceste dosare sunt clasate, faţă de 57% la nivel european. Aproximativ 10% dintre aceste dosare fac obiectul unei sancţiuni sau a unei măsuri impuse sau negociate de procuror, iar 14% sunt aduse în faţa instanţelor pentru a fi judecate (32% la nivel european).

În schimb, fiecare procuror din Irlanda s-a ocupat de 83 de cazuri în 2022.

Potrivit studiului, bugetul real al sistemului judiciar a reprezentat 0,20% din PIB în Franţa în 2022, la fel ca în Lituania, faţă de 0,24% în Malta, 0,30% în Germania, 0,31% în Italia sau 0,34% în Spania.

Numărul judecătorilor din Franţa este de 11,3 la 100.000 de locuitori, sub media europeană de 17,6.

Ţările cu cel mai mic număr de judecători sunt Anglia (2,6 la 100.000 de locuitori), Irlanda (3,3), Azerbaidjan (5,4) şi Danemarca (6,5).

Potrivit CEPEJ, în Franţa, timpii de procesare a cauzelor aduse în faţa instanţelor judiciare sau administrative sunt mai mari decât media europeană, cu excepţia cauzelor aduse în faţa Consiliului de Stat, jurisdicţia supremă a ordinii administrative.

Studiul a constatat, de asemenea, existenţa unui „plafon de sticlă” în Europa în privinţa şanselor de promovare a femeilor în cariera de procuror, deşi aceasta a devenit o profesie predominant feminină.”Cu cât nivelul ierarhic este mai ridicat, cu atât ponderea femeilor scade”, a constatat CEPEJ.

În Franţa, femeile reprezintă 69% dintre magistraţi, dar doar 46% dintre preşedinţii de tribunale.

sursa

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.