VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Medicii și farmaciștii, care fac naveta până la serviciu, vor primi compensații pentru transport

Aproximativ trei mii de medici, asistenți și farmaciști, care fac naveta până la muncă, vor primi lunar câte o mie de lei, cheltuieli pentru transport. Miercuri, 16 octombrie, Guvernul a aprobat un regulament în acest sens.

Potrivit documentului, facilitățile vor fi acordate „în scopul motivării lucrătorilor medicali și farmaceutici”.

Regulamentul prevede că medicii, asistenții medicali și farmaciștii vor putea solicita compensații doar dacă locuiesc în afara localității în care își desfășoară activitatea și nu dețin o locuință în acea localitate, transmite Europa Liberă.

Sumele acordate drept compensații vor fi calculate în funcție de distanța parcursă zilnic, numărul de zile sau ture care se preconizează a fi lucrate și de tarifele aprobate pentru transportul rutier.

Compensațiile nu se vor acorda pentru zilele/turele în care lucrătorii medicali și farmaceutici se vor afla în concedii de odihnă anuale, medicale, neplătite, deplasări și alte cazuri, prevăzute de legislație, în care aceștia nu s-au aflat la locul de muncă.

De asemenea, nu se vor compensa cheltuielile de transport personalului medical care utilizează transportul instituției medicale în care activează.

Datele Ministerului Sănătății arată că lucrătorii medicali cheltuie până la patru mii de lei doar pe transportul de la localitatea în care își au domiciliul până în cea unde își desfășoară activitatea. Numai la Spitalul raional Orhei lucrează 20 de medici și 35 de asistente medicale care fac naveta din Chișinău sau din raioanele învecinate. Alți 16 medici fac naveta zilnic din Chișinău la Spitalul Raional Căușeni.

În total, din bugetul de stat se vor aloca 12,3 milioane de lei pentru aceste facilități. Banii vor fi oferiți trimestrial instituțiilor medicale.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.