VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Manual nou de limba română, în 5.000 de exemplare

Un lot de 5000 de exemplare a manualului de limba română a fost donat cursanților înscriși în cadrul Programul național de studiere a limbii române. Conceput pentru nivelul A1, noul titlu tipărit cu suportul People in Need, se adresează începătorilor și vizează tematici pentru viața cotidiană, transmite IPN.

Manualul este structurat în unități tematice, care acoperă subiecte din viața cotidiană. „Începem cu structuri simple pentru a facilita comunicarea, ceea ce este esențial la acest nivel”, a explicat doctorul în Filologie și coautor al manualului, Alexei Axan.

Un alt lot de 3.000 de manuale, pentru nivelul A2, va fi donat în curând, a anunțat secretarul de stat al ministerului educației și cercetării, Valentina Olaru.

„Această inițiativă face parte dintr-un proiect amplu, dedicat educației în situații de urgență, sprijinind atât minoritățile locale, cât și comunitățile de refugiați din Ucraina”, a declarat directorul regional adjung al organizației People în Need, sponsorul proiectului, Jana Touzimska.

Printre cursanții acestui program sunt oameni din diverse medii sociale, inclusiv pensionari care doresc să își dezvolte abilitățile profesionale.

„Acest curs oferă o oportunitate valoroasă pentru realizări frumoase în carieră. Sunt profesoară la universitate și predau în limba rusă, dar am oportunități de a preda și în limba română, de aceea mă bucur că am oportunitatea de a studia limba română”, a declarat o profesoară de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Unul dintre cursanți, un pensionar de 63 de ani, a adăugat: „Îmi doream de mult timp să învăț limba română pentru a putea comunica cu copiii și nepoții mei, care locuiesc în România și Israel”.

Programul oferă 160 de ore de formare, ce includ module online și sesiuni cu prezență fizică. O atenție sporită este acordată profesorilor din sudul țării, inclusiv UTA Găgăuzia, Taraclia și Ceadîr-Lunga, dar și celor din municipiul Chișinău.

Până în prezent, peste 5.300 de persoane s-au înscris în Programul național de studiere a limbii române. Estimările arată că până la sfârșitul anului aproape 10.000 de persoane vor absolvi cursurile. Donația a fost posibilă grație finanțării People in Need Moldova în cadrul programului de suport a educației în situații de urgență, realizat din sursele SOS Ukraine, donații ale poporului ceh.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.