VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO / Primarul de Iași, Mihai Chirica, mesaj pentru moldovenii de peste Prut: Trebuie să spuneți „DA” la referendum, o zic cu toată forța și tăria

Republica Moldova are un mare avantaj – că are în comunitatea europeană o soră, România, care o va ajuta să treacă mai ușor prin procesul de negocieri cu UE și să reușească mai rapid să depășească decalajul care există astăzi. Observația aparține primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, și a fost făcută într-un interviu acordat portalului ZIUA.md. Astfel, edilul capitalei Moldovei istorice îi sfătuiește pe toți cetățenii moldoveni să nu rateze această șansă unică, să iasă masiv la referendumul din 20 octombrie și să susțină vectorul de integrare europeană.

„Moldovenii trebuie să să spună „DA” la referendum, o spun cu toată forța și tăria”

„Moldovenii trebuie să să spună „DA” la referendum și o spun cu toată forța și tăria, pentru că, în capitate de primar al municipiului Iași și ca persoană implicată activ în procesul de integrare a României în comunitatea europeană, am cunoscut toți pașii transformării orașului Iași și a întregii țări, odată de am devenit membri cu drepturi depline în comunitate.

Trebuie să spună da, deoarece doar comunitatea europeană poate asigura progresul Republicii Moldova, succesul economic, creșterea stării de bine, a prosperității, a pensiilor a salariilor, apariția unor investitori puternici, care să asigure locuri de muncă, posibilitatea fiecărui moldovean de a-și găsi de lucru acasă, să nu mai plece din țară și, sigur, capacitatea de a avea mai multă siguranță pentru ziua de mâine”, a menționat primarul de Iași.

Rusia nu le-a oferit nimic moldovenilor, decât prigoană, foame și teroare

Mihai Chirica a ținut să sublinieze diferența de atitudine pe care a manifestat-o Rusia, de fiecare dată, în raport cu moldovenii, și care a adus aici doar prigoană, foame și teroare.  

„Eu am să spun de fiecare dată: Rusia n-a oferit niciodată siguranță moldovenilor. De fiecare dată au fost prigoniți, trimiși în închisori, jefuiți, trimiși în Siberia sau în alte zone din Asia Mică și, în cele din urmă, s-a folosit în această provincie românească, pentru interese strategice sau de moment.

Prin urmare, în momentul de față, Republica Moldova și fiecare cetățean are posibilitatea să intre în marea familie europeană, acolo unde securitatea este garantată, acolo unde fiecare stat membru se gândește la binele vecinului său”, a spus edilul de Iași.

Exemplul României, care s-a reclădit datorită fondurilor europene, poate fi replicat și în R. Moldova

El a mai ținut să accentueze că, având sprijinul Uniunii Europene, Republica Moldova își va putea soluționa mult mai rapid problemele social-economice, oferind, în acest sens, exemplul României.

„Unde este marea problemă a Republicii Moldova astăzi? Lipsa unor resurse financiare pentru a asigura servicii publice de calitate. Să știți că problema apei potabile o aveam și noi, înainte de a deveni stat membru, problema deșeurilor, probleme mari în transportul public, în furnizarea de energie electrică sau gaze naturale.

Dar cu sumele pe care am reușit să le atragem de la comunitatea europeană și pentru municipiul Iași, în perioada 2019-2023, am cheltuit din bani europeni 1,7 miliarde de lei românești. Gândiți-vă că această sumă, doar pentru un oraș, se multiplică de multe ori pentru întreaga Românie. Uitați-vă cum arată transportul public din Iași, dați zece ani în urmă să vedeți ce era, dați 20 de ani în urmă, să vedeți ce jale era. Calitatea străzilor, a spațiilor publice, felul în care funcționează rețelele de apă și canalizare, modalitatea în care reușim să asigurăm servicii de termoficare și, mai ales, banii mulți care s-au băgat în sistemul de sănătate.

Din fondurile europene, noi pe municipiul Iași am construit cel mai mare spital din România. 680 de milioane de euro, cea mai mare sumă fiind atrasă din fonduri europene.

Prin urmare, sunt proiecte concrete care se văd, pe care fiecare cetățean al Republicii Moldova care pătrunde în România, poată să le vadă, să întrebe de unde au fost găsite sursele de bani și, desigur, să se gândească că același lucru poate fi replicat și în fiecare localitate din Republica Moldova”, a menționat Mihai Chirică.

„R. Moldova are marele avantaj de a nu fi singură în UE, are o soră, România, pe care se poate baza”

În opinia lui, Republica Moldova are un mare avantaj – că nu este singură în Uniunea Europeană, că aici există România, care îi va acorda tot sprijinul de care are nevoie.

„Moldova are un mare avantaj, pe care ar trebui să-l exploateze la maximum: nu este singură în comunitatea europeană, o are pe România, sora ei mai mare. Noi am fost singuri, eram priviți cu foarte mult scepticism. Veneam dintr-un bloc comunist, n-am intrat odată cu Polonia, ne-au lăsat la coada listei, împreună cu Bulgaria, dar am demonstrat tuturor că România poate fi un partener de nădejde, ceea ce s-a văzut și la alegerile locale din România, comparativ cu ce s-a întâmplat în alte stat europene.

Prin urmare, Moldova va avea protecția unui frate mai mare. Totdeauna când se va duce la masa negocierilor, pe toate programele de finanțare europeană, se va gândi că trebuie să o sprijinim mai mult, că trebuie să recupereze decalajul, pe care, în momentul de față, îl are Republica Moldova față de România.

Gândiți-vă că peste un milion și jumătate de moldoveni au astăzi cetățenie românească. Dar ei trebuie să trăiască acasă la ei. Nu ne bucură cu nimic faptul că s-au mutat în România sau în alte state europene. Cum nu ne bucură nici faptul că ne-au plecat, din cauza crizelor economice, și mulți români de la noi, de aici. Și vedem că, încet-încet, încep să se întoarcă acasă, pentru că văd că aici o țară frumoasă, care s-a reclădit pe banii europeni, și trebuie să recunoaștem acesta, ceea ce poate fi un bun exemplu și pentru Republica Moldova”, a conchis primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.    

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.