VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un fost ministru și un ex-director al unui Centru sportiv, condamnați pentru corupție

Un fost ministru al Ministerului Tineretului și Sportului și un fost director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naţionale au fost condamnați pentru acte de corupție și depășirea atribuțiilor de serviciu. O decizie în acest sens a fost pronunțată la data de 9 octombrie de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Potrivit unui comunicat remis presei, persoanele au fost deferite justiției pentru faptul, că în anul 2015 a fost încheiat contractul de societate civilă, contrar prevederilor Legii nr.91-XVI din 05.04.2007 privind terenurile proprietate publică și delimitarea lor, care prevede doar ,,modalitatea de concesionare, arendare și locațiune a terenurilor din domeniul public”.

Contractul tripartit a fost confirmat prin semnare și parafare de către părți, precum și de ex-ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, fostul director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale și un agent economic. Ulterior contractul a fost înregistrat la Oficiul Cadastral Teritorial. Astfel, potrivit sentinței, instanța de judecată a încetat procesul penal, în legătură cu intervenirea termenului de prescripție. Acțiunea civilă formulată de Centrul Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naţionale a fost admisă în parte și s-a dispus încasarea sumei de 95347,75 lei, cu titlu de prejudiciu material cauzat prin infracțiune”, se arată în comunicat.

Totodată, instanța de judecată a constatat comiterea infracțiunii de coruperea pasivă, și anume prin pretinderea și acceptarea personal a sumei de 200.000 euro, sumă de bani care a constituit un contraechivalent al conduitei pe care fostul director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale s-a angajat să o adopte, și anume să semneze contractul de societate civilă.

Pentru coruperea pasivă comisă, fostul director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naţionale a fost condamnat la pedeapsa penală sub formă de 7 ani închisoare, cu amendă în mărime de 160.000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de la 10 ani. De asemenea, s-a dispus confiscarea de la fostul director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale cu trecerea în folosul statului a sumei de 200.000 euro. A fost menținut sechestrul aplicat, în vederea garantării executării acțiunii civile”, mai menționează magistrații.

Menționăm că cauza menționată s-a aflat în examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, din data de 7 iulie 2023 până la 09 octombrie 2024, în perioada de referință fiind desfășurate 28 ședințe de judecată. În ședința de judecată inculpații vina în comiterea infracțiunilor imputate nu a recunoscut și a pledat pentru examinarea cauzei în procedura generală.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.