Parlamentul European a votat Rezoluția privind consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva ingerințelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și a referendumului UE. Documentul a fost aprobat cu 508 voturi „pentru”, 53 „împotrivă” și 104 abțineri.
Într-o postare pe o rețea de socializare, europarlamentarul Siegfried Mureșan a subliniat că Rezoluția votată prevede creșterea sprijinului european pentru Republica Moldova în procesul de aderare la UE și în combaterea riscurilor de securitate.
„Rezoluția, pe care am negociat-o în numele Grupului PPE și am co-semnat-o împreună cu toți europarlamentarii Partidului Național Liberal, este intitulată: Consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva ingerințelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și a referendumului UE”, a scris eurodeputatul.
În textul rezoluției, europarlamentarii confirmă sprijinul total al Parlamentului European pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru creșterea prosperității și siguranței în Moldova.
„Evidențiem progresele extraordinare realizate de Republica Moldova în domeniul reformelor, progrese care au dus la începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Condamnăm, în același timp, tentativele Federației Ruse de a influența alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova ce vor avea loc pe 20 octombrie. Susținem, astfel, creșterea sprijinului european pentru Republica Moldova în combaterea acestor ingerințe, inclusiv prin creșterea resurselor pentru Misiunea de Parteneriat Civil a Uniunii Europene în Republica Moldova și creșterea alocărilor pentru Republica Moldova prin intermediul Instrumentului European pentru Pace”, se arată în textul Rezoluției.
Totodată, europarlamentarii declară că susțin creșterea sprijinului financiar pentru Republica Moldova pentru a accelera procesul de reformare, modernizare și dezvoltare economică a țării înainte de aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană.
„Concret, cerem adoptarea unul Plan European de Creștere pentru Republica Moldova și mai multe fonduri europene alocate acestei țări din viitorul Buget multianual al UE. În același timp, solicităm liberalizarea permanentă a comerțului dintre UE și Republica Moldova și integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unică”, se mai arată în document.
Declarația poate fi accesată aici