VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Chișinăul, în atenția deputaților UE. Parlamentul European va vota, în după-amiaza de azi, o rezoluție privind R. Moldova

Parlamentul European urmează să voteze, în această după-amiază, o nouă rezoluție cu privire la Republica Moldova, în contextul ingerinței Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE, programat pe 20 octombrie.

Marți, într-o dezbatere dedicată „Întăririi rezistenței Moldovei împotriva ingerinței Rusiei înaintea viitoarelor alegeri prezidențiale și a unui referendum constituțional privind integrarea în UE”, eurodeputații au condamnat interferențele rusești și au subliniat importanța sprijinului Uniunii Europene.

„Republica Moldova poate conta pe sprijinul UE în continuarea reformelor. Ingerințele rusești cresc odată cu alegerile și referendumul”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova.

Jourova a spus că viitorul Republicii Moldova nu poate fi „luat ostatic” de conflictul nerezolvat din Transnistria, dar pe de altă parte a subliniat că „trebuie să ne asigurăm că întreaga populaţie, inclusiv cea din zona transnistreană, beneficiază de integrarea europeană”.

„Vrem pentru cetăţenii Republicii Moldova exact ceea ce ne dorim pentru cetăţenii Uniunii Europene. Suntem pregătiţi să ne implicăm mai puternic, suntem pregătiţi să susţinem Republica Moldova în parcursul ei european’, a dat asigurări eurodeputatul Siegfried Mureşan, care a vorbit în numele grupului PPE.

În acelaşi timp, eurodeputatul francez din formaţiunea Rassemblement national a vorbit despre problemele Republicii Moldova cu corupţia şi a afirmat că „rezilienţa Republicii Moldovei nu poate fi întărită doar din afară”.

„Kremlinul e la peste o mie de kilometri distanţă, dar continuă să se amestece în politica din Moldova. Moldovenii îşi doresc un viitor în democraţie. Vor decide nu doar persoana care va fi preşedinte, ci şi direcţia geopolitică a ţării”, a spus în cadrul dezbaterii polonezul Tobiasz Bochenski, din grupul Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR).

Eurodeputatul PSD Vasile Dîncu a spus în intervenţia sa că „Moldova este astăzi în prima linie a războiului cu Rusia, alături de Ucraina, iar noi ne aflăm în spatele frontului. Parteneriatul cu UE este necesar pentru că ridică nivelul de trai, ajută la modernizare şi la întărirea securităţii”.

„Moldova caută să revină acasă, adică în Europa. Mesajul nostru este foarte clar: dragi moldoveni, nu sunteţi singuri”, a mai afirmat el.

O ciornă a rezoluției, văzută de Europa Liberă, cuprinde o listă foarte lungă de promisiuni de ajutorare a Moldovei în toate domeniile posibile, de la economie la energetică, apărare și sprijinirea „alfabetizării informaționale” a populației, pentru ca țara să poată face față inclusiv în spațiul digital acțiunilor „maligne” rusești, tot mai intense pe măsură ce se apropie referendumul despre UE și alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

Eurodeputații au promis susținerea necesară pentru toate instituțiile țării pentru procesul de aderare europeană, inclusiv prin trimiterea mai multor experți europeni la Chișinău.

Votul PE asupra rezoluţiei privind ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova va avea loc miercuri, în jurul prânzului.

Săptămâna viitoare, în timpul summitului UE din 17-18 octombrie, șefii de stat ai celor 27 de țări membre vor discuta, la rândul lor, despre sprijinul pe care-l pot acorda Moldovei.

Potrivit unei ciorne a declarației finale a summitului UE din 17-18 octombrie, văzută de Europa Liberă, liderii europeni ar urma să-și reafirme sprijinul „neclintit” pentru parcursul european al R. Moldova, încurajând-o să continue reformele în această direcție.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.