VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În Rusia vor fi deschise două secții de vot. După demersurile SIS și MAE, CEC a anulat decizia anterioară care prevedea deschiderea a cinci birouri

Comisia Electorală Centrală și-a anulat propria decizie de săptămâna trecută, care prevedea deschiderea a cinci birouri în Federația Rusă, și a adoptat o nouă hotărâre care prevede că alegătorii din această țară vor vota în două secții – ambele la Moscova. Decizia vine în urma demersului SIS și al Ministerului de Externe, care invocă, după o analiză a riscurilor, motive obligatorii de securitate. Vicepreședintele CEC a criticat situația și a declarat că precedentul este unul periculos pentru procesul electoral.  

În decizia CEC se precizează că MAE și consiliul electoral de circumscripție pentru străinătate nu au identificat membri pentru trei secții de votare din Rusia. Este vorba de cele din Sankt Petersburg, Surgut și Iaroslavl. Anterior, printr-un demers, autoritatea electorală era informată că MAE și-a retras reprezentanții din aceste trei birouri, deoarece Ambasada Rusiei la Moscova nu ar putea asigura toate cerințele de securitate solicitate de Serviciul de Informații și Securitate, condiții care, potrivit SIS, pot fi asigurate doar în incinta misiunii diplomatice de la Moscova.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, s-a arătat dezamăgit și a criticat faptul că Ministerul de Externe nu a respectat hotărârea inițială a autorității electorale. 

„Avem un aviz al Ministerului de Externe și al Serviciului de Informații și Securitate și avem o hotărâre obligatorie spre executare a Comisiei Electorale Centrale. Cu regret, suntem într-o situație în care trebuie să constatăm că o hotărâre obligatorie a CEC cântărește mult mai puțin în viziunea unor funcționari, decât un aviz consultativ al SIS și MAE. Asta e partea cea mai proastă și cel mai periculos precedent, cred că, care poate fi în procesul electoral”, a declarat Pavel Postică.

Decizia CEC mai poate fi atacată la Curtea de Apel. De asemenea, în urma acestei hotărâri CEC urmează să distrugă 26 de mii de buletine pentru prezidențiale și referendum, care erau destinat celor trei secții care nu vor mai fi deschise.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.