Organizatorul ”pelerinajelor” preoțești în Rusia și a altor acțiuni de destabilizare a fost expulzat din țară, iar Federația Rusă și gruparea criminală Șor încep să culeagă roadele ”pelerinajelor” pe care le-au organizat pentru preoții din cadrul Mitropoliei Moldovei în perioada august-septembrie. Astfel, reprezentanții Bisericii Ruse în R. Moldova au organizat, pe data de 6 octombrie, un așa zis ”Marș al Păcii”, la care au fost promovate candidaturile oamenilor lui Ilan Șor, la alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
La marș, care a pornit de la mănăstirea Ciuflea și s-a încheiat la complexul memorial ”Eternitate”, au participat aproximativ 150 de persoane, care au primit câte un steag alb, icoane și cruci. Mitropolia Moldovei a fost reprezentată de episcopul de Bălți și Fălești Marchel, episcopul Anatolie de Cahul și Comrat, episcopul Nicolae Roșca de Ceadîr-Lunga, precum și de un grup de preoți, majoritatea fiind militari.
La complexul ”Eternitate” a fost instalată o scenă, pe care a fost oficiată o slujbă religioasă. După încheierea acesteia, fostul deputat în primul Parlament, Anatol Plugaru, a moderat un eveniment cu participarea mai multor clerici și lideri de opinie precum președintele Asociației Obștești ”Republica”, Anatolie Dubrovschi, președintele comunității ruse la Chișinău, Ludmila Lascionova, și alții. Aceștia, au ținut, pe rând, discursuri în susținerea politicienilor pro-ruși. Printre aceștia s-a aflat și episcopul Marchel, care, în discursul său a declarat că se va ruga pentru bunăstarea candidaților pro-ruși la alegerile prezidențiale dar și aliderilorn partidelor pe care le reprezintă aceștia. Clericii care au ținut discursuri s-au întrecut în laude pentru reprezentanta unuia din partide, pe care au numit-o ”singura femeie care s-a răsculat pentru apărarea valorilor duhovnicești”, dar și pentru reprezentantul altei formațiuni politice despre care au declarat că ”pe timpul când era în fruntea Guvernului, era armonie între puterea de stat și cea bisericească”. Sursele Deschide.MD din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație indică faptul că de organizarea acestui ”Marș al Păcii” s-ar fi ocupat cetățeanul Federației Ruse și Ucrainei Dmitri Chistilin, în vârstă de 60 de ani.
Acesta a intrat în atenția autorităților pentru implicarea sa în campania pentru alegerile prezidențiale și eforturile depuse pentru a compromite referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova. Pentru aceste acțiuni, Chistilin a fost expulzat din R. Moldova pe 5 octombrie, cu direcția spre Ucraina. În acest sens, Chistilin a organizat și coordonat mai multe acțiuni pe teritoriul R. Moldova, în speță de-a lungul anului curent. Dmitri Chistilin a intrat pe teritoriul R. Moldova de mai multe ori, folosind, de fiecare dată, pașaportul ucrainean. Pe 1 mai 2024, acesta se prezintă la PTF Leușeni-Albița în calitate de pasager al unui automobil condus de Alexandr Șornicov, despre care sursele noastre relatează că ar fi rudă a lui Igor Șornicov, exponent al regimului separatist transnistrean.
Pentru a-și camufla activitatea subversivă, acesta se prezenta drept expert în probleme eurasiatice, cercetător și director al unui institut internațional. Anume la recomandarea lui Igor Șornicov, Chistilin s-a întâlnit atunci cu mai mulți exponenți ai clasei politice și mediului civic pro-rus din R. Moldova, inclusiv cu deputatul comunist Constantin Starîș, activistul Igor Tuleanțev, fostul șef-adjunct al Biroului Politici de Reintegrare, Nicolai Țveatcov, precum și cu mai mulți reprezentanți ai AO ”Republica”. Discuțiile s-ar fi axat pe modalitățile în care Chistilin poate să-i ajute pe pro-rușii de la Chișinău, acesta sugerând că are acces la autoritățile de la Moscova.
În acest sens, el a solicitat atunci planurile detaliate de acțiune și bugetele estimate. Toate indicațiile le primea de la reprezentanții serviciilor speciale ruse ”FSB”, având drept persoane de legătură pe Nesterov Vadim Petrovici și pe un oarecare Voronțov. Informațiile relatate mai sus arată că Dmitri Chistilin și-a făcut o rețea extinsă de colaboranți pe teritoriul R. Moldova, formată din politicieni, fețe bisericești, activiști civici și experți. Rămâne de văzut care va fi reacția autorităților de la Chișinău, dacă se vor limita doar la expulzarea lui Chistilin, sau vor lua măsuri în privința Victoriei Furtună, a lui Vasile Tarlev, episcopilor Marchel și Nicolae Roșca, membrilor AO ”Republica”.