În perioada 7-13 octombrie 2024, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), inclusiv din centrele de sănătate publică, desfășoară discuții publice, instruiri, seminare pentru a informa și sensibiliza despre riscurile pentru sănătate și prevenirea intoxicațiilor cu ciuperci.
Potrivit ANSP, de la începutul anului au fost înregistrate 89 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, fiind afectate 137 de persoane, dintre care 17 copii.
„Majoritatea cazurilor au fost determinate de consumul ciupercilor culese din grădinile proprii, livezi, păduri sau achiziționate de la comercianții neautorizați, de pe marginea drumurilor, din preajma pădurilor și preparate în condiții casnice”, menționează responsabilii de la ANSP.
În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, recomandă cetățenilor să:
- nu consume și/sau deguste ciupercile pe care nu le cunosc, sau care provoacă suspiciune;
- nu cumpere ciuperci de pe marginea drumurilor, de la persoane necunoscute și din locuri neautorizate;
- nu colecteze ciuperci din parcurile orășenești, scuaruri, din vecinătatea drumurilor și a căilor ferate, de la gunoiști. Ciupercile au proprietăți de a acumula substanțe toxice și devin necomestibile;
- nu implicați în procesul de colectare copiii;
- nu admiteți consumul ciupercilor în rația alimentară a copiilor
- nu conservați ciupercile în condiții casnice prin ermetizare.