Până în prezent, cea mai sângeroasă lună pentru armata rusă a fost mai, când rușii pierdeau zilnic pe front 1.262 de militari, conform datelor Statului major al armatei ucrainene, transmite Digi24.ro.
„De la începutul conflicului, Rusia a înregistrat cel mai probabil peste 648.000 de mii de pierderi în rândul militarilor săi”, conform analizei serviciilor militare de informații britanice.
Un grafic publicat de ministerul britanic al Apărării arată că în 2022, rușii înregistrau în jur de 2-300 de morți și răniți pe zi. Media pierderilor zilnice a crescut apoi la peste 500 în ultimele luni din 2022. În 2023, media pierderilor a fost de 5-700 de militari ruși uciși sau răniți pe zi și a crescut apoi la peste 900 în ultimele luni ale anului.
Un grafic publicat de ministerul britanic al Apărării arată că în 2022, rușii înregistrau în jur de 2-300 de morți și răniți pe zi.
Media pierderilor zilnice a crescut apoi la peste 500 în ultimele luni din 2022. În 2023, media pierderilor a fost de 5-700 de militari ruși uciși sau răniți pe zi și a crescut apoi la peste 900 în ultimele luni ale anului.
În 2024, media a fost de circa 8-900 în primele patru luni și apoi, din luna mai, a depășit constant 1.100 de morți/răniți înregistrați zilnic.
Creșterea numărului de militari ruși uciși sau răniți pe front a fost cauzată în special de extinderea luptelor în zonele Harkiv și Kursk. Astfel, Rusia a lansat pe 10 mai o ofensivă terestră în nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkiv.
La finalul aceleiași luni, ucrainenii au anunțat că au reușit să stopeze atacurile armatei ruse. De asemenea, la începutul lunii august, ucrainenii au organizat propria lor acțiune ofensivă în regiunea rusă Kursk.
„Forțele ruse continuă să încerce să subțieze liniile ucrainene prin folosirea atacurilor în masă pentru a copleși pozițiile defensive și a obține victorii tactice”, se arată în analiza serviciilor militare de informații ale UK.
Britanicii estimează că Rusia va continua să aibă pierderi de peste 1.000 de militari pe zi și în următoarele luni, inclusiv în perioada iernii.
„Până acum, sosirea iernii nu a dus la o reducere a operațiunilor ofensive, din moment ce rușii continuă să se bazeze pe tactici care presupun atacuri cu desant de trupe de infanterie, în lipsa unui război de manevră, care presupune condiții mai bune de desfășurare”, se arată în raportul de luni al serviciilor militare de informații ale Marii Britanii.