VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Diana Șoșoacă, liderul unui partid de dreapta de la București, scoasă din cursa pentru prezidențialele din România

Președintele Partidului de dreapta „S.O.S. România”, europarlamentarul Diana Șoșoacă, a fost scoasă din cursa pentru prezidențialele din România în urma unei decizii a Curții Constituționale de la București. Politicianul, cunoscut pentru discursurile naționaliste, a fost acuzat de foști și actuali membri de partid de mai multe abateri comise în cadrul procedurii de înregistrare, inclusiv de colectare de semnături ilegale din mai multe județe.

Cele două contestații depuse împotriva Dianei Șoșoacă au fost acceptate de Înalta Curte sâmbătă seara.  

„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis contestaţiile formulate de doamna Amalia Bellantoni şi domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024, cu privire la înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024”, se arată în decizia magistraților de la București.

Diana Şoşoacă a aflat despre respingerea candidaturii sale în timp ce se afla într-o transmisiune live. Politicianul, cunoscut pentru scandalurile din Parlamentul de la București și, mai proaspăt, din Parlamentul UE, a declarat că decizia Curții Constituționale este „la comandă” și și-a chemat susținătorii să iasă în stradă.

„Este inacceptabil, în condițiile în care nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva. Nu știu nici măcar cum arată contestația, s-au încălcat grav drepturile procesuale. Solicit românilor să ieșiți în stradă, așa ceva este inacceptabil. Vor să ne vadă retrași. Asta este dictatură. Treaba fiecăruia ce face. Eu în acest moment gândesc juridic și înțeleg în acest moment că sunt inamicul public numărul 1 al dictaturii neomarxiste din lume. Îmi este foarte clar că, într-adevăr, le este atât de frică de mine încât au mânjit Curtea Constituțională, care astăzi prin decizia ei s-a autodesființat”, a declarat Diana Șoșoacă.

Între timp, Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, a emis un comunicat prin care cere magistraților să publice de urgență motivarea deciziei și a precizat că „susține dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă”.

„Curtea Constituţională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Şoşoacă. Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice”, se arată în mesajul PSD.

Amintim, și pretendentul Miron Cozma, unul dintre liderii mineriadeleor din anul 1990 din România, a fost exclus din cursă printr-o decizie a Biroului Electoral Central.

De asemenea, sâmbătă seara, Curtea Constituțională de la București a mai examinat contestații depuse împotriva altor candidați la prezidențiale. Este vorba de Mircea Geoană, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor, Ludovic Orban și Marcel Ciolacu. Toate sesizările au fost însă respinse de magistrați.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din România va avea loc în 24 noiembrie. Până acum au depus dosarele 19 pretendenți, dintre care 7 au fost deja înregistrați de autoritatea electorală, care urmează să se expună asupra tuturor candidaților până în 10 octombrie.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.