Peste 2,6 miliarde de lei au fost investiți prin programul 373, ai cărui beneficiari sunt antreprenorii mici și mijlocii.
Potrivit Ministerului Economiei, sprijinul financiar privind acest program devine din ce în ce mai consistent.
„Până acum, 461 de antreprenori au beneficiat de credite accesibile, în condiții stabile. Asta înseamnă plus 1.338 de noi locuri de muncă bine plătite, care contribuie direct la dezvoltarea comunităților din toată țara. Investițiile private continuă să accelereze al doilea trimestru la rând. În trimestrul II, acestea au crescut cu aproape 14% față de aceeași perioadă a anului 2023”, subliniază ministerul.
Instituția mai subliniază că creditele din cadrul Programului 373 permit antreprenorilor să-și dezvolte afacerile, să crească, să progreseze la un nivel superior și să creeze noi locuri de muncă.
„Distribuția geografică a proiectelor investiționale acoperă toate raioanele țării, cu valori proporționale numărului de companii din fiecare regiune. Cele mai mari investiții au fost înregistrate în regiunea Centru – cu 934 milioane lei, urmată de Chișinău – cu 824 milioane lei, regiunea Nord – cu 417 milioane lei, și regiunea Sud, inclusiv UTA Găgăuzia – cu 226 milioane lei. Valoarea medie a creditelor este de aproximativ 3 milioane lei”, mai notează ministerul.
Programul 373 a fost lansat în iulie 2023, iar în primăvara acestui an Guvernul a extins accesul la finanțare și a simplificat procedurile.
Suma maximă a creditului a fost majorată de la 15 la 40 milioane lei, fiind permisă și finanțarea achiziției de materii prime și materiale necesare producției sau prestării de servicii, în limita a 30% din valoarea proiectului investițional. Totodată, plafonul maxim de garantare a fost crescut de la 40% la 80% din valoarea creditului prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor, iar procedurile bancare pentru acordarea creditelor au fost simplificate.