VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

RISE Moldova: Oligarhul fugar Ilan Șor a intrat în afaceri cu Guvernul Rusiei

În perioada campaniei electorale pentru prezidențiale și a referendumului de aderare a Moldovei la UE, Ilan Șor a creat cinci companii la Moscova. Firmele sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi, se arată într-o investigație a RISE Moldova, transmite IPN.

În una dintre cele cinci companii, Șor s-a asociat cu o corporație de stat, deținută de guvernul rus, iar în alta, de tip holding, – cu o bancă rusească de stat, folosită de oligarh pentru a cumpăra alegătorii moldoveni cu 15 milioane de dolari. La rândul lor, alegătorii trebuie să spună „Nu” la referendum și să voteze pentru candidatul al cărui nume le este trimis prin aplicația Telegram de la Moscova.

Potrivit sursei citate, în septembrie, când a început oficial campania pentru prezidențiale, 15 milioane de dolari au intrat în Republica Moldova din Rusia. Autoritățile susțin că acești bani ajungeau în conturile liderilor locali, ale simpatizanților și activiștilor grupului Șor, printr-o aplicație mobilă a unei bănci rusești – „Promsvyazbank”. În rețeaua Șor, un vot pentru alegerea președintelui Republicii Moldova și pentru a spune „Nu” la referendum valorează până la o sută de euro, susțin autoritățile.

PromsvyazBank (PSB) este o bancă rusească de stat, sancționată internațional la câteva zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Această bancă se află sub controlul președintelui rus Vladimir Putin, desfășurând operațiuni financiare inclusiv pe teritoriul peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, dar fiind prezentă și în așa-zisa Republică Populară Donețk. Banca respectivă a înființat o companie la Moscova împreună cu oligarhul Ilan Șor. S-a întâmplat pe 2 septembrie curent, în aceeași lună în care au fost transferate cele 15 milioane de dolari.

Firma se numește А7 și este specializată în prestarea serviciilor financiare, împrumuturi și alte tipuri de credite. Documentele consultate de reporteri îl indică pe Ilan Șor drept beneficiar al firmei A7. El deține 51% din companie, iar restul de 49% îi revine băncii PromsvyazBank. Firma a fost înființată cu un capital social de aproximativ 110 mii de dolari. Tot luna trecută Ilan Șor și banca rusească au înființat alte două companii-fiice cu nume asemănătoare. Prima se numește A71, iar cealaltă A7-Agent SRL. Cele două societăți au aceeași adresă cu compania-mamă A7, iar directorul este Ilan Șor.

Timefinance OOO este cea de a patra firmă creată de Șor la Moscova în luna septembrie curent. Societatea a fost înregistrată într-un zgârie-nori din districtul financiar Moscow City, aflat la aproximativ 5 km de Piața Roșie. Tot în Moscow City, RISE Moldova a identificat și cea de a cincea firmă a lui Șor. Se numește Exim International, iar printre activitățile de bază declarate se numără „cercetarea de piață și activități de cercetare a opiniei publice”. Ilan Șor deține 75% din această companie, iar restul de 25% îi revine corporației financiare de stat VEB.RF, sancționată internațional și deconectată de la sistemul de plăți interbancare SWIFT. Preşedinte al Consiliului de Administraţie al VEB.RF este însuși preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Procurorii Anticorupție au declarat că beneficiarii acestor sume de bani din Rusia sunt unii candidați aflați în cursa pentru alegerea președintelui țării. „Este prematur să ajungem la concluzia că unii candidați trebuie excluși din cursă, dar noi analizăm toate aspectele și, când va fi cazul, legea ne obligă să anunțăm alte organe, cum ar fi Comisia Electorală Centrală”, a spus Veronica Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție.

Ilan Șor a fost sancționat la nivel internațional pentru activități de destabilizare a țării, dar și pentru implicarea în „Frauda bancară”. Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat anul trecut la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, cauza fiind în examinare pe rol la Curtea Supremă de Justiție.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.