VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mark Rutte, primele declarații de la Kiev: Ucraina este mai aproape ca niciodată de NATO şi îşi va continua drumul

Noul Secretar General al NATO, Mark Rutte, se află într-o vizită la Kiev, joi, la două zile după ce a preluat funcţia, pentru a asigura încă o dată Ucraina de susţinerea Occidentului, în timp ce forţele ucrainene se află în dificultate pe front. Este prima vizită oficială a fostului premier în calitate de șef al NATO, informează AFP.

„Moscova trebuie să primească un semnal clar că garanțiile de securitate pentru Ucraina și Europa sunt inevitabile și să accepte faptul că fiecare națiune are dreptul democratic de a-și defini viitorul propriu” a punctat Rutte în conferința de presă susținută alături de liderul de la Kiev.

De asemenea, Rutte a subliniat că Ucraina „este mai aproape ca niciodată de NATO şi îşi va continua drumul până când va deveni membră a Alianţei noastre”. La rândul său, Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii merită să adere la NATO, iar Moscovei trebuie să i se dea „un semnal clar că securitatea garantată pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă este inevitabilă”.

Preşedintele ucrainean a reiterat că ţara sa are nevoie de arme de apărare şi cu rază de acţiune lungă, remarcând totodată că susţinătorii Ucrainei „prelungesc procesul” de a i le livra.

Zelenski a adăugat că aliaţii NATO ar putea ajuta la apărarea Ucrainei în faţa rachetelor ruse exact cum ei apără Israelul de atacurile iraniene.

„Doborârea în comun a rachetelor iraniene nu diferă de o doborâre în comun a rachetelor ruse”, a subliniat preşedintele ucrainean, potrivit.

„Suntem conştienţi că este vorba de o decizie dificilă” şi „ei (aliaţii) încă nu sunt gata” să doboare împreună cu Ucraina rachetele ruse, a adăugat el, potrivit. Rutte este unul dintre cei mai activi susţinători ai Ucrainei în Europa de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022 şi calificat drept „rusofob” de Moscova. El a fost inclusiv vârful de lance al eforturilor menite să doteze Kievul cu avioane de luptă F-16, o decizie calificată drept „istorică” de către Zelenski în timpul deplasării sale în Ţările de Jos.

De asemenea, când Mark Rutte conducea guvernul olandez, Ţările de Jos au semnat în acord pentru două miliarde de euro asistenţă militară pentru Ucraina timp de 10 ani. Începându-şi marţi prima zi la conducerea NATO, Rutte a făcut din sprijinul pentru Ucraina una dintre cele trei priorităţi ale mandatului său.

Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să realizeze” că NATO „nu va ceda” în susţinerea sa pentru Kiev, a subliniat Mark Rutte în timpul primei sale conferinţe de presă la Bruxelles. Rutte s-a deplasat deja de mai multe ori în Ucraina în calitate de şef al guvernului olandez în timpul războiului, vizitând nu doar Kievul, ci şi Odesa, port-cheie la Marea Neagră, şi Harkovul, al doilea oraş ca mărime al ţării situat lângă frontiera rusă şi vizat aproape zilnic de atacuri aeriene.

Un nou atac nocturn al Moscovei la Harkov a dus la rănirea a 11 persoane, printre care un copil, potrivit unui nou bilanţ anunţat joi de serviciile de urgenţă. Deplasarea lui Mark Rutte la Kiev are loc într-un moment foarte dificil pentru Ucraina, ale cărei forţe militare duc lipsă de recruţi şi de arme, iar rezultatul este că armata ucraineană cedează teren în est.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.