VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Consiliul de Securitate al ONU se întrunește azi într-o reuniune de urgență după atacurile Iranului asupra Israelului

Consiliul de Securitate al ONU organizează azi o reuniune de urgență după atacul de marți al Iranului asupra Israelului și în urma escaladării situației în sudul Libanului, provocată de ofensiva Armatei Israeliene. Întrunirea are loc la solicitarea Franței și Israelului.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, afirmă într-o scrisoare adresată Consiliului că atacul iranian cu rachete balistice asupra Israelului „demonstrează că ofensiva condusă de Iran și de noul său președinte este un miraj, iar decizia în Iran aparține liderului suprem și Gărzilor Revoluționare”.

El acuză Iranul că încearcă să distrugă Israelul „cu un inel de foc de pe șapte fronturi” și îndeamnă Consiliul de Securitate să condamne această țară și să desemneze Corpul Gardienilor Revoluției Islamice drept organizație teroristă.

Între timp, Uniunea Europeană denunță atacul Iranului.

„Asemenea acţiuni ameninţă stabilitatea regională şi escaladează tensiunile într-o situaţie deja extrem de volatilă”, denunţă șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Uniunea condamnă în cei mai puternici termeni atacul Iranul împotriva Israelului. Ciclul periculos de atacuri şi represalii riscă să devină incontrolabil. Un armistiţiu imediat în întreaga regiune este necesar. UE rămâne deplin angajată să contribuie la evitarea unui război regional”, a scris șeful diplomaţei europene Josep Borrell pe rețeua socială X.

Situația din Orientul Mijlociu, în special cea din sudul Libanului, a fost discutată și la Consiliul Apărării al Franței. Preşedintele francez Emmanuel Macron cere ca „Hezbollahul să-şi înceteze acţiunile teroriste împotriva Israelului şi populaţiei” israeliene şi reiterează că Franţa este „ataşată securităţii Israelului”.

Premierul britanic Keir Starmer a condamnat, la rândul său, „cu cea mai mare fermitate” atacul Iranului în Israel şi a reiterat „angajamentul” Regatului Unit „în favoarea securităţii Israelului”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.