VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FURIA NESTĂPÂNITĂ A UNUI CREȘTIN DE LA BĂLȚI / Minutul lui Vasile Botnaru / video

Un cetățean din Bălți m-a anunțat, cu nonșalanță, într-un comentariu de pe FB, că nu mai am mult de trăit. „În curînd te v-or găsi spînzurat!!! Nu mult ți-a rămas… Alt de tine ori la zid ori cu gîtul tăiat !!! » scria autorul amenințării (am păstrat ortografia originalului și fotocopia de pe postarea făcută publică în seara zilei de joi). El se declara parte a unei comunități de oameni cinstiți și onești, care a JURAT CREDINȚĂ RM…

Trebuie să recunosc, nu m-a descumpănit atât mesajul – nu e prima dată când sunt ținta unor gesturi similare, cel mai prețios din colecția mea fiind Igor Dodon, care s-a produs mojicește în timpul unei emisiuni de la PRO TV, – deci m-a descumpănit mai curând ușurința cu care omul cinstit și onest (alias creștin prin definiție) și-a anunțat dorința să mă vadă în ștreang sau pus la zid. Pentru o eventuală chemare în judecată, cetățeanul, cu cont autentic pe FB, s-a asigurat, intuitiv ori sfătuit de cineva mai priceput, să nu apară în documentul scos la vedere drept potențial făptaș, ci doar părtaș, militant zelos al asanării mediului societal de indivizi ca mine, care merităm ștreangul sau zidul. De ce mi s-a părut relevant acest incident de comunicare pe rețele sociale, despre care m-am gândit să vă povestesc? Am eu așa o impresie că, și în acest caz, ies la iveală efectele agresiunii militare a dictatorului Putin. Mulți oameni de pe la noi susțin războiul cu lejeritatea și entuziasmul unui amator de filme de acțiune, care se înarmează cu o căldare de pop-corn și se scufundă în fotoliul moale de la PATRIA ca să urmărească un blockbuster în stilul lui Tarantino cu băltoace de sânge și membre retezate ca vița de vie netrebuincioasă. După ce Kremlinul al treilea an omoară pe bandă rulantă civili ucraineni, delaolaltă cu militari din armata care se apără și cu soldații trimiși să ucidă, galeria din sala de cinema, hipnotizată de propagandiștii de la televizor și de pe Internet, urlă cu gura plină de floricele de porumb – NU VĂ OPRIȚI! MAI VREM spectacol! БАБЫ НОВЫХ НАРОЖАЮТ! (Are cine să nască pe alții în loc!)

Falsele motivații despre Rusia pusă în pericol de NATO, despre Maidanul care a decupat Ucraina de spațiul comun al LUMII RUSE, despre cruciada pe care o poartă rușii întru apărarea valorilor tradiționale s-au cuibărit în mințile multor cetățeni de la noi, otrăviți decenii la rând de politicienii kremlinofili, care au călărit mârțoaga nostalgiei după pâinea de 16 kopeici, cravata pionierească și guleaiurile de unu mai și șapte noiembrie. Cetățeanul de la Bălți, declarându-se creștin devotat Republicii Moldova, se înrolează – virtual – în armata condusă de Mizulina, cea care veghează puritatea spirituală a Internetului consumat de cetățenii Federației Ruse, în armata lui Kadîrov, care ripostează cu dârzenie – nu- așa? – în regiunea Kursk, în armata de cântăreți ai Kremlinului, care îi țin hangul antihristului Putin. Cetățeanul de la Bălți, la fel ca miile de falși postaci, împușcă cu singura muniție pe care o are în dotare – ura ambalată în bune intenții, cu efect de noviciok, presărat peste tot unde se poate ca otrava pentru rozătoare. Este exact specimenul pe care-l cultivă laboratoarele propagandistice rusești puse în grija lui S.Kirienko, ce toacă într-o veselie banii publici, în loc să fie folosiți pentru îmbunătățirea vieții cotidiene a rușilor din glubinka (fundăturile) lor. Despre îmbunătățirea tehnologică a Jiguliului și propria industrie a telefoanelor mobile nu mai poate fi vorba. Demult. Cetățenii marelui imperiu s-au resemnat fără să mai crâcnească, cerșind până și rachete și obuze prin țările de aceeași teapă cu moșia tot mai feudală a lui Putin. Meciul dintotdeauna a bolșevicilor a fost același – să-i coboare pe cei înstăriți în groapa sărăciei, în loc să-i urce pe nevoiași pe un palier al vieții decente, dotate cu performanțele tehnologice de care doar elitele de pe Rubliovka se pot folosi. Asta nu conștientizează încă cetățeanul înfuriat de la Bălți, care mai lasă loc de o oarecare speranță, pentru că a retras amenințarea de pe FB – poate din prudență sau, poate, regretându-și creștinește furia nestăpânită.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.