VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO / Mitropolia Basarabiei și DRRM anunță pentru vineri lansarea filmului documentar „Martirul Unirii”, dedicat Sfântului Preot Alexandru Baltaga din Basarabia

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Mitropolia Basarabiei invită cetățenii să participe la premiera filmului documentar „Martirul Unirii”, dedicat Sfântului Preot Mucenic Alexandru Baltaga din Basarabia, recent canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Proiecția dedicată memoriei Protoiereului Alexandru Baltaga (14 aprilie 1861 – 7 august 1941), unul din artizanii Unirii Basarabiei cu România, va avea loc la cinematograful Odeon din Chișinău.

Preotul basarabean Alexandru Baltaga și-a pierdut libertatea și viața într-un lagăr din Kazan (Tatarstanul de azi), pentru „vina” de a fi semnat Actul Unirii de la 27 martie 1918. El a fost canonizat de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 11-12 iulie 2024, primind numele de Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia, cu cinstire în ziua de 8 august.

Proclamarea canonizării sale și a altor 15 duhovnici și mărturisitori din perioada comunistă va fi oficiată în 2025, Anul Centenar al Patriarhiei Române.

Filmul despre noul sfânt a fost realizat de Televiziunea Patriarhiei Române, Trinitas TV, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) al Guvernului României, în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și TVR Moldova.

Proiecția are loc, de la ora 19:00, la Cinematograful „Odeon” din Chișinău. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Înscrierile se fac prin email la adresa: filmdocumentar@trinitastv.ro.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.