VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Planul NATO în caz de război cu Rusia: Cum vor fi transportați răniții de pe front

NATO intenționează să coordoneze transportul unui număr mare de soldați răniți departe de liniile frontului în cazul unui război cu Rusia, probabil utilizând trenuri spital, deoarece evacuările aeriene ar putea să nu fie fezabile, potrivit unui general de rang înalt, informează Reuters.

Viitorul scenariu pentru evacuările medicale va fi diferit de experiența aliaților în Afganistan și Irak, a declarat generalul-locotenent Alexander Sollfrank, șeful comandamentului logistic al NATO, într-un interviu acordat agenției de presă. Într-un conflict cu Rusia, armatele occidentale s-ar confrunta probabil cu o zonă de război mult mai mare, cu un număr mai mare de soldați răniți și cu o lipsă cel puțin temporară a superiorității aeriene în apropierea liniilor frontului, a spus generalul german.

„Provocarea va fi asigurarea rapidă a unei îngrijiri de înaltă calitate pentru, în cel mai rău caz, un număr mare de răniți”, a spus el, fără a preciza la ce număr de răniți s-ar aștepta Alianța.

NATO revizuiește planurile în caz de război

Planificarea evacuărilor medicale face parte dintr-un efort mult mai amplu al NATO, determinat de invazia Rusiei în Ucraina din 2022, de a revizui și de a-și spori capacitatea de descurajare și apărare împotriva oricărui atac rusesc.

Armata germană a declarat că se așteaptă ca Rusia să fie capabilă să atace o țară NATO cel mai devreme din 2029, în timp ce președintele rus Vladimir Putin consideră Occidentul drept agresor pentru înarmarea Ucrainei. Războiul din Ucraina a provocat cea mai dură confruntare dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962.

Sollfrank conduce Comandamentul comun de sprijin și abilitare (JSEC) al NATO, însărcinat cu coordonarea deplasării rapide a trupelor și tancurilor prin Europa, precum și cu pregătirile logistice, cum ar fi depozitarea munițiilor pe flancul estic al NATO. Recent, JSEC – care are sediul în orașul Ulm din sudul Germaniei – a organizat un exercițiu de coordonare a fluxurilor de pacienți.

În cazul unui conflict cu Rusia, trupele rănite nu va trebui doar să fie transportate pe o distanță mai mare decât în alte războaie din ultimii ani, a declarat Sollfrank. Apărarea aeriană și avioanele rusești ar amenința zborurile de evacuare medicală într-un mod în care insurgenții din Afganistan sau Irak nu au făcut-o, creând probabil o nevoie de trenuri spital care pot transporta mai multe victime în același timp comparativ avioanele.

„Superioritatea aeriană va trebui să fie obținută în primul rând. Va fi nevoie de timp pentru a reuși pe întreaga lungime și adâncime a liniei frontului”, a declarat Sollfrank.

„Din motive de planificare, trebuie luate în considerare toate opțiunile pentru a duce un număr mare de răniți la instalațiile medicale, ceea ce include trenurile, dar potențial și autobuzele”.

Nevoia unui Schengen medical militar

Reglementările medicale diferite între țări sunt un alt obstacol de depășit, a spus Sollfrank.

Un „Schengen medical militar”, asemănător zonei Schengen politice care permite libera circulație în cea mai mare parte a Uniunii Europene, ar putea fi o soluție.

Acesta ar putea presupune o zonă de liberă trecere pentru medicamentele sensibile, cum ar fi narcoticele sau analgezicele puternice, care ar fi necesare pentru tratarea trupelor rănite, dar al căror transport transfrontalier este reglementat.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.