Pe 20 octombrie curent, 151 de mii de tineri din R. Moldova vor avea șansa să voteze pentru prima dată la alegerile prezidențiale. Datele au fost prezentate de către expertul economic Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, deși numărul tinerilor care vor putea să-și aleagă prima dată președintele este similar cu cel din 2020, doar 97 de mii dintre aceștia se află în țară, iar 53 de mii sunt stabiliți peste hotare.
Conform datelor prezentate, acum opt ani, la prezidențialele din 2016, 180 de mii tineri au putut să participe pentru prima dată la alegeri. 142,4 mii dintre aceștia se aflau în acel moment în țară, în timp ce 37,6 mii erau stabiliți peste hotare. De atunci, numărul celor din urmă a crescut constant.
„Din experiențele anterioare, știm că doar unul din doi tineri alege să meargă la urne. De asemenea, rata de participare a tinerilor este cu 25% mai mică decât media națională. (…) Anul acesta, ați obținut un drept nou: cel de a alege președintele țării. Folosiți cu înțelepciune acest drept pentru voi și pentru binele Moldovei”, a declarat Veaceslav Ioniță.
Amintim că, pe 20 octombrie, în R. Moldova vor fi organizate alegeri pentru funcția de președinte al R. Moldova și referendumul pentru modificarea Constituției, prin care aderarea țării noastre la UE să fie declarată obiectiv strategic.
În total, 11 candidați vor lupta pentru funcția de președinte. Este vorba despre actuala președintă Maia Sandu, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, liderul „Partidului Nostru” – Renato Usatîi, fostul premier Vasile Tarlev, fostul premier Ion Chicu, fosta bașcană a Găgăuziei – Irina Vlah, fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr – Andrei Năstase, istoricul Octavian Țîcu, fosta procuroră anticorupție Victoria Furtună, jurnalista Natalia Morari și fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Filip – Tudor Ulianovschi.