La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost inaugurată expoziția „Patrimoniul Cultural al Republicii Moldova – parte integrantă a moștenirii culturale europerne”.
În holul blocului central al instituției au fost expuse peste 300 de publicații reprezentative la tema patrimoniu cultural, piese de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, dar și expoziția „Năframa”, cu sute de broboade adunate de Maria Romanciuc, proprietara pensiunii „Sus pe deal” din satul Goian.
„Am mai expus aici planșe, schițe cu elemente de mozaic, în colaborare cu artistul Alex Buretz, urmare a interesului pentru această artă. Apoi m-am gândit să-mi completez colecția de broboade, „Năframa”, pe care am adus-o la Bibliotecă. Expoziția a adunat la pensiunea mea foarte multă lume. A fost chiar și un europarlamentar, fascinat de lucrurile pe care le poate vedea într-o căsuță din dealul unui sat obișnuit,” spune Maria Romanciuc.
Toate elementele adunate în cadrul expoziției, pe lângă lecția educațională pe care o conferă, mai au mare merit, de a combate unul dintre cele mai mari mituri legate de calea noastră spre UE.
„Tema Zilelor Europene ale Patrimoniului din acest an – „Rute, contacte și conexiuni” – ne vorbește despre modul în care patrimoniul nostru cultural conectează popoare, comunități și culturi prin valori și practici comune,” a menționat Sergiu Prodan la evenimentul de inaugurare al expoziției.
Europa înseamnă unitatea a mai multe identități și culturi, a mai multe tradiții și obiceiuri, și respectul pentru fiecare dintre ele. Să fim uniți și să punem umărul pentru a fi europeni.