VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Igor Munteanu, refuzat de CEC pentru a se înscrie în cursa prezidențială: Reacția politicianului

Candidatul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Comisia Electorală Centrală care a constatat insuficiență de semnături valabile în susținerea candidaturii sale.

Într-o reacție pe o rețea de socializare, Igor Munteanu subliniază că săptămâna trecută, CUB a prezentat la CEC un număr format din 612 liste de subscripție pe suport de hârtie, conținând 17.504 semnături de susținere.

Au fost acoperite 22 raioane. A urmat prelucrarea lor. Azi, CEC ne-a informat că în urma verificărilor efectuate au fost invalidate 2.887 semnături și că ar exista o problemă legată de înregistrarea mea în cursa electorală. Verificările efectuate de CEC au vizat în special acele raioane în care semnăturile colectate depășeau cu puțin (60-100) plafonul stabilit de Codul Electoral, astfel, transformând procedura de validare într-un instrument de represalii politice contra candidaților incomozi”, a scris politicianul pe o rețea de socializare.

Potrivit lui este dezamăgitor și rușinos faptul că autoritatea electorală a introdus acest sistem „ce permite puterii să completeze listele de subscripție în două zile, folosind resursele administrative uriașe, dar nu în stradă, așa cum au făcut cei de la Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, printre oameni”, transmite IPN.

„Raportul CEC pretinde că anumite date au fost scrise eronat pe listele de subscripție, ori că identificarea lor nu corespunde cu cele din bazele de date menținute de CEC, ori că susținătorii noștri nu aveau viză de reședință în aceste raioane, ori nu aveau drept de vot, nu erau arondați în circumscripția electorală respectivă sau nu erau completate toate rubricile”, a remarcat Igor Munteanu.

Potrivit lui, CEC tolerează un sistem camuflat de corupție sistemică care deformează opțiunile oamenilor. „Cred că autorii lui nici măcar nu au testat reacțiile cetățenilor. Mulți cetățeni au refuzat să semneze pe motiv că le cerem date cu caracter personal, cum ar fi domiciliu sau numărul buletinului de identitate, recunoscând totodată că li s-a cerut din partea mai multor partide doar să semneze pentru că datele lor erau deja inserate pe listele lor. Înțelegem astfel că toate celelalte date erau deja copiate de către unii concurenți electorali și că actualul sistem a avantajat din start partidele care controlează administrația centrală sau locală”, afirmă Igor Munteanu.

Liderul CUB susține că utilizarea datelor personale a creat dezorientare și chiar teamă printre cetățenii abordați în perioada colectării semnăturilor, suspiciunile fiind legate de faptul că anumite partide cereau datele personale de la ei, în stradă, la corturi, acasă, iar alții deja dețineau aceste date personale, fără a se aștepta să le fie oferite de cetățeni. „Mie mi se pare o mare inechitate și o deformare a scopului propus. Nu mai vorbesc aici ca s-a încălcat flagrant legislația cu privire la protecția datelor personale”, a mai spus Igor Munteanu.

Menționăm că potrivit autorității electorale, în procesul de examinare a listelor de subscripție au fost constatate mai multe neconformități, printre care înscrierea datelor eronate sau neclare, semnături ale persoanelor decedate etc. Ca urmare a verificării datelor din 611 liste de subscripție ce conțin 17 357 de semnături ale susținătorilor, 2.530 de semnături au fost declarate nevalabile.

„Numărul de semnături declarate nevalabile a dus la diminuarea semnăturilor valabile prezentate de candidatul la funcția de președinte al Republici Moldova, Igor Munteanu, sub limita imperativă de minimum 15 mii de susținători”, a declarat că Mircea Catîrău, membru CEC, citată de IPN.

Astfel, în cursa prezidențială vor fi cel mult 11 candidați.

Până acum au fost înregistrați: Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor; Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate; Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru; Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei; Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării; Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni; Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni; Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună” și Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni.

Astăzi CEC mai examinează listele de subscripție aduse de către Natalia Morari și Tudor Ulianovschi, ambii desemnați de grupuri de cetățeni.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.