VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova exportă tot mai puțin. Care sunt cauzele

Exporturile Republicii Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în ultimul an, ajungând de la 4,34 miliarde de dolari în 2022, la 4,05 miliarde în 2023. Pentru anul 2024, se estimează o valoare de 3,77 miliarde de dolari, potrivit datelor expertului economic Veaceslav Ioniță. Acest declin este cauzat de factori economici și geopolitici care afectează competitivitatea țării pe piețele internaționale.

Astfel, un factor decisiv reprezintă pierderea rolului de hub de tranzit pentru comerțul cu Ucraina. În acest sens, exporturile către această țară au scăzut de aproape două ori în anul curent. Expertul subliniază că această pierdere reduce tranzacțiile și către alte piețe regionale.

Totodată, și exporturile către Comunitatea Statelor Independente (CSI) au atins un minim istoric în acest an, din cauza sancțiunilor și dificultăților logistice.

În același timp, politicile comerciale incoerente, în special legate de importul de materii prime, au dus la o scădere de 60 la sută a exporturilor de ulei vegetal în anul curent.

Scăderea producției agricole, din cauza condițiilor meteorologice și a lipsei de investiții reprezintă încă un motiv care continuă să afecteze negativ exporturile.

sursa

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.