VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova va putea face achiziții publice în domeniul sănătății în comun cu statele europene

Republica Moldova va putea participa, împreună cu statele europene, la procedurile de achiziții publice în domeniul sănătății. Acest lucru îi va permite statului nostru să obțină medicamente și dispozitive medicale la un preț mai bun și calitate mai înaltă.

Proiectul de lege pentru aprobarea unui ACORD care presupune acest lucru a fost votat în două lecturi în cadrul ședinței plenare de astăzi.

„Acordul de achiziție comună este un instrument inovator de organizare a achizițiilor de vaccinuri și medicamente în pregătire pentru pandemii. Scopul acestuia este de a asigura un acces echitabil și rentabil la achizițiile comune de contramăsuri medicale. Respectiv, după aprobarea Acordului, țara noastră va avea acces echitabil la produse vitale sistemului național de sănătate, mai ales în perioada când astfel de produse sunt deficitare. Totodată, achizițiile comune oferă posibilitatea obținerii unor cantități suplimentare de medicamente sau dispozitive medicale, inclusiv din contul cantităților rezervate de către alte state care sunt parte a acordului-cadru”, se menționează în nota de informare a proiectului.

Potrivit Ministerului Sănătății, achizițiile comune vor avea drept rezultat prețuri rezonabile la achiziționarea contramăsurilor medicale pentru amenințările grave de sănătate, precum vor minimiza riscul de contractare a unor operatori economici de rea-credință sau achiziționarea unor produse de calitate sau eficiență joasă.

Acordul de achiziție comună pentru achiziții publice de contramăsuri medicale pentru instituțiile Uniunii Europene a fost adoptat de Comisia Europeană în anul 2014.

Până în prezent, acesta a fost semnat de toate statele membre ale UE, precum și de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Norvegia, Islanda și Liechtenstein, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Macedonia de Nord. La 9 iulie 2024 Republica Moldova a devenit a 38-a țară care semnează Acordul privind Achizițiile publice comune în domeniul sănătății și a șasea țară candidată la UE care a încheiat Acordul.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.