VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parlamentul a numit doi noi membri ai CSM. Instituția are 11 membru cu acte în regulă și rămâne de ales ultimul magistrat

Consiliul Superior al Magistraturii a ajuns să aibă deja 11 membri cu acte în regulă din cei 12. Profesorul universitar Sergiu Băieșu și membrul în Consiliul de Integritate al ANI Tatiana Tabuncic sunt noii membri ai CSM, numiți de Parlament pentru un mandat de șase ani.

Cele două candidaturi au fost propuse în plenul Parlamentului urmare a desfășurării unui concurs organizat de Comisia juridică, numiri și imunități. La el s-au înregistrat opt persoane, însă doar cinci dintre ele au promovat evaluarea integrității de către Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Aceștia au fost admiși la etapa evaluării dosarelor și interviului, iar Sergiu Băieșu și Tatiana Tabuncic au obținut cel mai mare punctaj.

Consiliul Superior al Magistraturii este format din șase magistrați, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor și de către șase non-judecători, desemnați de către Parlament. Anterior, legislativul i-a desemnat pe Tatiana Ciaglic, Ion Guzun, Alexandru Postica și Lucia Popescu. Anterior, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a desemnat pe Vasile Șchiopu, Ioana Chironeț, Sergiu Caraman și Maria Frunze – toți patru magistrați în instanțe de fond. A fost desemnată membru al Consiliului și Aliona Miron, din partea Curții Supreme de Justiției. În aceste condiții, urmează să fie numit încă un membru CSM din rândul judecătorilor instanțelor de apel.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.