37 de grupuri de acțiune locală (GAL-uri) au fost selectate pentru a le fi oferită finanțare, în contextul primului apel al Programului național Leader, 2022-2023. Finanțarea proiectelor implementate a constituit 86 de milioane de lei, transmite IPN.
Diana Coșalîc, director-adjunct AIPA, a declarat într-o conferință de presă, că din resursele alocate, 20% au fost pentru dezvoltarea și funcționalitatea grupurilor de acțiune locală, iar 80%, adică peste 50 de milioane de lei, – pentru dezvoltarea proiectului. În decurs de doi ani, GAL-urile au implementat două măsuri de sprijin. Una ține de dezvoltarea și funcționalitatea grupurilor de acțiune locală, a doua – de implementarea Strategiei de dezvoltare a localităților.
Grupurile de acțiune locală au dezvoltat și implementat 893 de proiecte, valoarea cărora depășește 69 de milioane de lei. Pentru APL au fost dezvoltate 387 de proiecte de infrastructură și dezvoltare a serviciilor publice. În sectorul antreprenorial au fost lansate 365 de proiecte. Majoritatea investițiilor s-au făcut în achiziționarea de echipamente, utilaje, panouri fotovoltaice, activități de turism și non-agricole. Sectorul civic, care a fost în premieră eligibil subvenționării, a dezvoltat 141 de proiecte investiționale.
Diana Coșalîc a remarcat că acesta este primul proiect care se implementează conform normelor, regulamentelor și standardelor UE. De asemenea, este primul proiect implementat de AIPA digitalizat în totalitate, ceea ce înseamnă că toate actele recepționate în cadrul proiectului au fost elaborate online. Coșalîc a constatat însă că sursele financiare alocate din bugetul de stat sunt insuficiente, având în vedere capacitatea de activitate a grupurilor de acțiune locală.
Ministerul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a spus că este îmbucurător faptul că Programul Leader ia amploare pe teritoriul Republicii Moldova, fapt care, în opinia sa, confirmă conlucrarea armonioasă între APL și mediul de afaceri. Obiectivul este de a acoperi toată Moldova cu GAL-uri. În prezent acoperirea este de 56%, ceea ce însemană 52 de GAL-uri, cu o capacitate de deservire a peste un milion de cetățeni.
În acest an s-a desfășurat apelul II al Programului unde au fost selectate 51 de grupuri de acțiune locală, dintre care 32 au fost selectate pentru finanțare. Pentru 19 GAL-uri se caută finanțare de circa 43 de milioane de lei.