Ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, nu va fi demis pentru că o persoană nu poate influența dacă plouă sau nu plouă. Este răspunsul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la întrebarea dacă va urma o demitere, așa cum solicită fermierii protestatari. Igor Grosu îi îndeamnă pe agricultori să separe politica de politici și dă asigurări că autoritățile depun eforturi pentru a-i ajuta să depășească criza cu care se confruntă.
Președintele Parlamentului respinge categoric demiterea ministrului agriculturii. Igor Grosu laudă activitatea lui Vladimir Bolea și spune că acesta are inițiative bune și este cooperant cu agricultorii. Grație legii adoptate recent, agricultorii vor beneficia de suspendarea obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de șase luni pentru s-și putea aranja afacerile.
„Pentru mine este greu să înțeleg cum o persoană poate influența dacă plouă sau nu, dacă este roadă sau nu. Politicile pe care le promovează domnul Bolea sunt ok. Domnul Bolea este foarte cooperant, a rezistat și trece peste toate insultele care i se aduc. Bine, trebuie să mai îmbunătățească și el comunicarea și vocabularul. Dar mesajul meu pentru agricultori este să separăm politicile de politică. Eu i-am întrebat care ar fi soluțiile. Inițial ziceau că trebuie să luăm modelul României de gestionare a crizei în agricultură. Noi am luat modelul românesc și am mers mai departe, am completat acest model, am instituit un regim special de 6 luni de zile”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” la TV8, citat de deschide.md.
Președintele Parlamentului spune că statul a identificat soluții pentru a-i ajuta pe agricultori. Le-a oferit din fondul de rezervă al Guvernului 100 de milioane de lei. În plus, prin moratoriul aplicat la plata dobânzilor, agricultorii vor avea posibilitatea să-și achite treptat datoriile față de creditori.
„Ei cer regim special pentru o perioadă mai lungă, noi le-am spus că nu este vorba doar de ei, e vorba și de cei care furnizează fertilizanți și tot ce este necesar pentru un ciclu agricol. Trebuie să ținem cont și de interesele lor, pentru că și ei au credite la bănci. Am instituit această perioadă, am găsit și niște resurse în fondul de rezervă al Guvernului. În scurt timp fondurile vor deveni operaționale. Regimul special îi scutește de tot felul de certificate care costă bani. S-a scurtat o etapă. Nu știu de ce nu le place de domnul Bolea, dar în politică și în politici nu e vorba de simpatii”, a mai spus președintele Parlamentului.
Agricultori din toată țara au protestat joi în fața instituției prezidențiale, cerând Maiei Sandu să transmită Parlamentului spre revizuire legea cu privire la măsurile de sprijin pentru agricultori. O întrevedere cu șefa statului a fost stabilită pentru miercuri, 25 septembrie, ora 9.00.