VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Declarație de sprijin ferm pentru viitorul european al R. Moldova semnată la reuniunea Platformei pentru Parteneriat

Reprezentanții Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova se declară fermi în sprijinul lor „neclintit pentru viitorul democratic, prosper și european al Republicii Moldova”, și reafirmă angajamentul lor de a susține agenda de reforme și integrare europeană a țării noastre. Acest lucru este menționat în declarația comună a miniștrilor afacerilor externe ai Franței, Germaniei, României și Republicii Moldova, co-președinți ai celei de-a cincea Conferințe Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, care a avut loc marți la Chișinău, transmite IPN.

În declarație se spune că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată în 2022, a fost restructurată și că, în prezent, funcționează sub forma Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova (MPP). Semnatarii documentului precizează că obiectivul principal al acestei transformări este trecerea de la furnizarea de sprijin ad-hoc și de urgență la stabilirea unui parteneriat pe termen lung, menit să încurajeze dezvoltarea durabilă și rezilientă a Republicii Moldova. Astfel, MPP continuă să fie esențială în „mobilizarea sprijinului internațional pentru Republica Moldova și cetățenii săi”.

„Participanții la cea de-a cincea Conferință Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova au reafirmat că Republica Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană. Salutăm dedicarea Republicii Moldova pentru reforme și angajamentul față de valorile comune ale păcii, democrației, statului de drept, respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale, recunoaștem progresele importante înregistrate de țară în punerea în aplicare a reformelor majore, în special în domeniile relevante pentru integrarea europeană. Suntem de acord că o Republică Moldova rezilientă, democratică și prosperă va aduce o contribuție valoroasă la securitatea și stabilitatea regiunii și a Europei în ansamblu”, se menționează în declarație.

Semnatarii apreciază contribuțiile celor patru grupuri de lucru, care, potrivit lor, au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește promovarea dezvoltării economice și a infrastructurii strategice, îmbunătățirea eficienței energetice și abordarea provocărilor de mediu, avansarea reformei administrației publice și a gestionării finanțelor publice, precum și consolidarea justiției, a luptei împotriva corupției și a măsurilor de securitate.

Discuțiile s-au axat pe provocările actuale și emergente, pe măsură ce Republica Moldova continuă să înfrunte consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Partenerii au salutat angajamentul reînnoit de a oferi asistență în vederea sprijinirii autorităților și cetățenilor Republicii Moldova, pentru a răspunde nevoilor urgente. Acest lucru demonstrează angajamentul durabil al partenerilor Republicii Moldova de a ajuta țara să își sporească reziliența și evidențiază rolul pe care platforma îl are în generarea unui sprijin concret pentru procesul de reforme democratice și dezvoltarea Republicii Moldova.

Republica Moldova a prezentat, de asemenea, viziunile sale cu privire la necesitățile de dezvoltare pe termen lung, care vizează consolidarea economiei, intensificarea cooperării economice, modernizarea infrastructurii, sporirea durabilității mediului și a securității energetice. În acest context, MPP va continua să asigure un rol important în corelarea asistenței disponibile cu prioritățile-cheie, contribuind astfel la stabilitatea și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

„Subliniind importanța securității regionale, platforma a jucat un rol esențial în sprijinirea Republicii Moldova în gestionarea provocărilor sale umanitare și de securitate. Toți partenerii și-au reafirmat sprijinul neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și și-au reiterat angajamentul de a coopera îndeaproape, pentru a consolida stabilitatea regională și de a colabora cu Republica Moldova, pentru a depăși provocările legate de securitatea frontierelor, criminalitatea organizată și prevenirea conflictelor”, se menționează în declarație.

La cea de-a cincea Conferință Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova au participat miniștri și reprezentanți la nivel înalt din 35 de state, inclusiv Republica Moldova, precum și membri din partea a 23 de organizații internaționale, inclusiv instituții financiare internaționale.

Următoarea Conferință a Platformei va avea loc în anul 2025, notează IPN.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.