VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nouă acorduri de finanțare, semnate la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova. Recean: Punem bazele unei creșteri economice substanțiale și pe termen lung

„Guvernul face eforturi pentru a pune bazele unei creșteri economice substanțiale și pe termen lung, iar Republica Moldova continuă să se dezvolte, în pofida tuturor provocărilor cu care se confruntă. Acest lucru este posibil și datorită sprijinului partenerilor externi”. O declarație în acest sens a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova.

În cadrul discursului săi, Dorin Recean a accentuat rolul esențial al acestei platforme în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, în contextul în care, în acest an, au fost demarate negocierile de aderare la UE.

„Punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung, concentrându-ne pe domeniile care au atât o capacitate de absorbție adecvată, cât și potențialul de a genera o creștere suplimentară. Astfel, acordăm prioritate infrastructurii, energiei, agriculturii durabile și cu valoare adăugată înaltă și extinderii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii”, a declarat Dorin Recean.

Pe lângă eforturile de atenuare a consecințelor agresiunii ruse în Ucraina, ale crizei energetice, premierul a accentuat și necesitatea actuală de a sprijini sectorul agricol, urmare a condițiilor meteorologice extreme. Astfel, a fost propusă inițiativa de creare a unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru sectorul agricol din Moldova, menit să ajute agricultorii să facă față dificultăților legate de calamitățile naturale, să se adapteze la schimbările climatice.

Potrivit Guvernului, în declarațiile de după eveniment, miniștrii de externe ai statelor inițiatoare ale Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova au exprimat angajamentul de a sprijini parcursul european al țării noastre și de a oferi asistență pentru realizarea reformelor ce ne vor ajuta să avansăm pe această cale.

Ministra Afacerilor Externe a României, Luminița Odobescu, a menționat că, în cadrul celor patru conferințe ministeriale și prin activitatea grupurilor de lucru subordonate, s-a reușit mobilizarea de resurse importante pentru susținerea Republicii Moldova.

„România va continua să fie alături de Republica Moldova în plan bilateral, în plan european, dar și în ceea ce privește aspecte concrete legate de dezvoltarea economică, consolidarea infrastructurii, a securității energetice. Avem la nivel bilateral multiple proiecte în diverse stadii de implementare și rămânem profund dedicați angajamentului asumat la toate nivelurile, la București, de a furniza întregul sprijin pe care-l putem mobiliza în beneficiul Republicii Moldova”, a subliniat Luminița Odobescu.

La rândul său, ministra federală pentru Afaceri Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, de asemenea a accentuat succesul diplomatic al Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova:

„De la reacții la crize, trecem la dezvoltarea strategică. În pofida contextului regional dificil, agresiunii ruse în Ucraina și războiului hibrid cu care se confruntă Republica Moldova, ați reușit să vă apropiați tot mai mult de Uniunea Europeană, datorită perseverenței autorităților și a cetățenilor. Moldova este bine pregătită, dar mai avem încă multe de făcut, toți împreună”.

Vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, a mulțumit țărilor partenere și prietene pentru sprijinul generos oferit țării noastre:

„Acest sprijin se vede în toate satele și orașele noastre, prin proiectele de infrastructură, eficiență energetică, proiecte care consolidează reziliența instituțiilor noastre, în contextul amenințărilor hibride. Suntem în situația în care putem să resetăm platforma de sprijin în cea de parteneriat și suntem încrezători că am depășit cea mai dificilă perioadă și putem planifica pe termen mediu și lung, să gândim și să consolidăm democrația, statul de drept și economia țării noastre”, a subliniat vicepremierul Mihai Popșoi.

Menționăm că la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Moldova au fost semnate nouă acorduri de finanțare, implementarea cărora va accelera modernizarea țării și adaptarea la schimbările climatice. 

Platforma de Parteneriat pentru Moldova a fost inițiată de România, Germania și Franța și se află la cea de-a cincea ediție. Evenimentul a reunit peste 65 de delegații –  miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.