VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Angajamente financiare asumate de Platforma de Sprijin pentru R. Moldova. Vor veni 80 de milioane de euro grant și 300 de milioane de euro drept împrumut

În cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova, au fost semnate nouă acorduri de finanțare, care vor sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde și durabilă. Guvernul de la Chișinău precizează că este vorba despre un sprijin semnificativ pentru accelerarea modernizării țării, stimularea creșterii economice durabile, îmbunătățirea condițiilor de trai și adaptarea la schimbările climatice, transmite IPN.

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că implementarea acestor acorduri va avea un impact pozitiv asupra nivelului de trai al oamenilor din Republica Moldova:. „Scopul nostru este să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor. Suntem recunoscători prietenilor noștri  pentru sprijinul acordat, care este esențial în realizarea acestor obiective”, a notat șeful executivului.

Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei au semnat un acord de împrumut în condiții preferențiale în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni (circa 79 de milioane de euro). Finanțarea va sprijini familiile vulnerabile, integrarea refugiaților ucraineni, va promova creșterea economică durabilă și va contribui la tranziția către o energie verde.

Cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, autoritățile de la Chișinău au convenit asupra unui amendament în valoare de 12 milioane de dolari americani (circa 10,7 milioane de euro) la acordul de asistență pentru întărirea instituțiilor democratice. Noul sprijin va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor publice, creșterea transparenței instituțiilor statului, va promova independența mass-mediei și va încuraja o implicare mai activă a cetățenilor în procesul decizional.

La fel, cu Guvernul SUA a fost semnat un nou amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare în valoare de peste 26 de milioane de dolari (circa 23 milioane de euro). Noua finanțare va sprijini dezvoltarea comerțului, îmbunătățirea climatului investițional, creșterea exporturilor și consolidarea securității energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și consolidarea infrastructurii energetice naționale.

Un alt acord a fost semnat cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare, valoarea acestuia fiind de 25 de milioane de euro. Acesta este destinat finanțării bugetului de stat pentru impulsionarea tranziției la energia verde. Acordul va sprijini reformele în domeniul energetic, creșterea eficienței energetice, extinderea utilizării energiei regenerabile, protecția consumatorilor și protejarea mediului.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare au semnat un Memorandum de Înțelegere în valoare de 8 milioane de franci elvețieni (echivalentul a 8,5 milioane de euro) pentru promovarea unor proiecte comunitare de susținere a egalității de șanse între femei și bărbați, dar și a participării active a femeilor în procesul decizional.

Ministerul Energiei, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Ministerul de Externe al Germaniei, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei au încheiat o înțelegere multilaterală, semnând o Intenție de Cooperare în domeniul eficienței energetice în sectorul rezidențial din Moldova. Valoarea totală a sprijinului financiar al partenerilor este de peste 20 de milioane de euro.

Cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, executivul a semnat un acord prin care Fondul E5P (Fondul Regional al Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est) oferă un grant de peste 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Proiectul, aflat deja în derulare, vizează îmbunătățirea infrastructurii de colectare, transfer și tratare a deșeurilor în orașele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadâr-Lunga. Odată cu finalizarea proiectului, la Cahul va fi construită o stație de sortare și compostare a deșeurilor, iar în celelalte orașe stații de transfer al deșeurilor.

Cu Banca Europeană de Investiții a fost semnat un acord de asistență nerambursabilă prin care Moldovei i se va oferi un grant al Uniunii Europene de 12 milioane pentru proiectul de reabilitare a unei porțiuni de 128 km de cale ferată pe tronsonul Vălcineț – Ungheni – Chișinău – Căinari.

Prin acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții, Republica Moldova va beneficia de un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 200 de milioane de euro pentru plantarea și reabilitarea a peste 63 000 de hectare de terenuri și păduri degradate, în următorii 4 ani. Acest sprijin va permite îndeplinirea a 44% din obiectivele Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor. Finanțarea va acoperi, de asemenea, investițiile necesare în infrastructură și echipamente pentru gestionarea durabilă a pădurilor, va crea noi locuri de muncă în domeniul silviculturii în zonele rurale și va încuraja încadrarea tinerilor specialiști în profesie.

„Aceste acorduri, 80 de milioane de euro grant și 305,1 milioane de euro împrumuturi în condiții avantajoase, constituie un ajutor esențial pentru economia țării și mediul înconjurător, reprezentând o investiție semnificativă în îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, creșterea numărului locurilor de muncă bine plătite și promovarea dezvoltării infrastructurii, silviculturii, energiei regenerabile și sectoarelor aferente”, precizează Guvernul Republicii Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.