VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Semnalul de alarmă tras de climatologi în urma inundațiilor din România și celelalte țări europene

Pagubele din țările europene Climatologii nu sunt surprinși de intensitatea fenomenelor meteo, însă sunt îngrijorați de pagubele cauzate, căci acestea arată cât de nepregătită este lumea pentru astfel de evenimente cauzate de schimbările climatice.

Orașe pitorești din Europa Centrală sunt sub ape după ce ploile abundente din weekend au transformat pârâiele liniștite în râuri furioase, scrie The Guardian.

Inundațiile au ucis cel puțin 15 persoane și au distrus case, din Austria până în România. Distrugerile din Europa au loc după ce, săptămâna trecută, au avut loc inundații în alte zone geografice. De exemplu, sate întregi au fost scufundate în Myanmar, iar în Nigeria inundațiile au afectat peste 1 milion de oameni. Climatologii spun că sunt alarmați de daunele produse.

„Ploile catastrofale care lovesc Europa Centrală sunt exact ceea ce oamenii de știință se așteaptă de la schimbările climatice”, a spus Joyce Kimutai, de la Institutul Grantham de la Imperial College London. Ea a spus că aceste dezastre – cele din Europa și Africa – au evidențiat „cât de prost pregătită este lumea pentru astfel de inundații”.

The Guardian subliniază că oamenii de știință sunt precauți în ceea ce privește atribuirea ploilor violente influenței umane, deoarece mulți factori influețează cantitatea de precipitații. Este cunoscut, însă, că aerul mai cald poate reține mai multă umiditate, însă dacă urmează și ploi violente depinde și de câtă apă se acumulează.

Sonia Seneviratne, specialist în climă la ETH Zürich, a spus că analizele imediate ale inundațiilor din Europa Centrală au sugerat că majoritatea vaporilor de apă au provenit din Marea Neagră și Marea Mediterană, ambele s-au încins ca urmare a defalcării climatice induse de om, rezultând în mai multă apă care se evaporă în aer.

„În medie, intensitatea precipitațiilor abundente crește cu 7% pentru fiecare grad de încălzire globală”, a spus ea. „Acum avem 1,2 C de încălzire globală, ceea ce înseamnă că, în medie, precipitațiile abundente sunt cu 8% mai intense.” Datele stațiilor meteo indică faptul că precipitațiile din septembrie au devenit mai abundente în Germania, Polonia, Austria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia, a spus Kimutai.

Pagubele din țările europene

În Polonia, inundațiile au prăbușit un pod și au măturat case, potrivit presei locale. În Republica Cehă, elicopterele au salvat cetățenii blocați din apele în creștere. În Austria, un pompier a murit în eforturile de salvare. În capitala Austriei, Viena, care găzduiește cea mai mare conferință despre vreme și climă din Europa din 2005, ploaia a inundat o autostradă și a închis liniile de metrou.

Erich Fischer, un specialist în climă la ETH Zürich, a declarat că oamenii de știință de la conferință discutau despre fizica modului în care schimbările climatice măresc intensitatea ploilor, în timpul prânzului pe malul Dunării Noi.

„Este ironic să vedem acum aceste maluri, unde stăteam la soare și discutam despre știința precipitațiilor extreme, inundate.”

Numărul morților din cauza inundațiilor depinde de cât de bine comunitățile se pregătesc pentru ploi și efectele acestora. Oamenii de știință au îndemnat guvernele să investească în adaptarea la evenimentele meteorologice extreme prin sisteme de avertizare timpurie, infrastructură mai rezistentă și scheme de sprijin pentru victime, punând totodată capăt dependenței lor de combustibilii fosili.

„Este clar că nici măcar țările foarte dezvoltate nu sunt ferite de schimbările climatice”, a spus Friederike Otto, un cercetător în domeniul climei la Institutul Grantham.

„Atâta timp cât lumea arde petrol, gaze și cărbune, ploile abundente și alte extreme meteorologice se vor intensifica, făcând planeta noastră un loc mai periculos și mai scump pentru a trăi.”

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.