VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Autoritățile responsabile de la Chișinău și Kiev se pregătesc să majoreze volumul de gaze transportate în Ucraina prin ruta transbalcanică


Ucraina și Moldova intenționează să majoreze capacitățile de transportare a gazelor. Operatorul rețelei ucrainene – Оператор ГТС України (ОГТСУ) și operatorul rețelelor moldovenești Vestmoldtransgaz (VMTG) lucrează pentru a crește capacitatea garantată de pompare spre Ucraina a cel puțin 7 milioane de metri cubi pe zi pe ruta transbalcanică, transmite IPN cu referință la „Европейска правда” din Kiev.

Specialiștii ucraineni au vorbit despre aceasta în cadrul unei întâlniri de lucru a părților interesate de Coridorul Vertical de gaze. „Obiectivul nostru pe termen scurt este de a garanta un volum zilnic de 7 milioane de metri cubi la una din conexiunile interstatale până în aprilie 2025. În acest scop, ambii operatori ai rețelelor de gaze trebuie să reconstruiască mai multe facilități pe lungimea rutei”, a declarat Andrey Prokofiev, șeful Departamentului relații cu clienții a operatorului ucrainean de transportare a gazelor.

Sursa notează că, în contextul cooperării cu colegii din Republica Moldova, partea ucraineană are asigurată deja recepționarea unui milion de metri cubi pe zi. Potrivit ОГТСУ, lucrările efectuate până în prezent nu au solicitat investiții semnificative, nici din partea ucraineană, nici din cea moldovenească, noile capacități fiind deja folosite pentru transportul gazelor în Ucraina de la 1 septembrie 2024.

În prezent, ОГТСУ și VMTG lucrează la extinderea în continuare a capacităților de transportare a gazelor, menționează sursa. Având în vedere că infrastructura conductei transbalcanice este funcțională, pentru a atinge într-o perspectivă medie obiectivul de 7 milioane de metri cubi pe zi spre Ucraina, se cere doar creșterea capacităților de pompare în regim „revers” pe itinerarul conductei.

Totodată, partea ucraineană subliniază necesitatea aplicării pentru itinerarul în cauză a unor tarife competitive și motivate din punct de vedere economic. Acesta va consolida potențialul tehnic al Coridorului Transbalcanic cu un model comercial atractiv, precizează reprezentanții ОГТСУ .

Republica Moldova, Ucraina și Slovacia au aderat la Coridorul Vertical de transport al gazelor naturale, alăturându-se Greciei, Bulgariei, României și Ungariei. Potrivit autorităților, această aderare va ajuta Republica Moldova să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și îi va reduce dependența față de concernul rus Gazprom.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.