VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Barajele neautorizate scad semnificativ debitul râurilor. Inspectorii de mediu au constatat în august 40 de cazuri ilegale

În perioada lunii august și până în prezent, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM), prin subdiviziunile sale teritoriale, a desfășurat multiple acțiuni pentru a combate problema barajelor ilegale pe râurile din Republica Moldova. În cadrul controalelor, au fost depistate 43 de cazuri pe râurile Racovăț, Șovățul Mic, Salcia Mare, Salcia Mică, Cahul, Ialpugel, Ialpug, Cogâlnic, Sagala, Ichel, Botna și Cubolta, comise de persoane fizice și juridice, transmite Moldpres.

„Aceste baraje au dus la scăderea semnificativă a debitului râurilor, afectând ecosistemele locale și resursele de apă”, explică IPM.

Potrivit sursei citate, persoanele responsabile au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de circa 80 mii de lei, conform articolului 113 din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Inspectorii de mediu au emis indicații obligatorii pentru demolarea barajelor și restabilirea cursurilor de apă la starea lor inițială, conform prevederilor Legii apelor și Legii privind protecția mediului înconjurător. „Aceste măsuri au fost deja implementate de cei vizați”, precizează ecologiştii.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului continuă să desfășoare razii pentru identificarea și sancționarea celor care încalcă legislația de mediu, asigurând protejarea resurselor naturale ale țării.

Solicitat de MOLDPRES, Ministerul Mediului susţine că vor fi demolate  barajele construite ilegal, fiind restabilite cursurile râurilor în albia lor naturală. Principala autoritate de mediu din ţară subliniază că astfel de acțiuni vor continua pentru a asigura respectarea legii și protejarea resurselor de apă.

„Apa este un bun comun, iar încercările de a limita accesul la aceasta reprezintă un abuz inacceptabil”, rezumă Ministerul Mediului şi reiterează importanța menținerii cursurilor râurilor în albiile lor naturale, astfel încât „toți cetățenii să poată beneficia în mod egal de resursele și frumusețea naturală a acestora”.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.