VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Se împlinesc 85 de ani de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, cel mai sângeros conflict din istorie

În data de 1 septembrie 1939, începea cel de-Al Doilea Război Mondial, considerat de istorici cea mai mare conflagrație globală, care a luat viețile a peste 60 de milioane de oameni. Totul a început cu invadarea Poloniei de către Germania hitleristă, iar apoi și de Uniunea Sovietică, care a atacat dinspre Răsărit.

De fapt, cele două regimuri, de la Berlin și Moscova, începeau astfel să aplice în practică Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat în 23 august al aceluiași an, care prevedea împărțirea Europei de către cele două mari puteri dictatoriale.

După invazia fulgerătoare a armatei lui Hitler, în 1 septembrie 1939, și intrarea trupelor sovietice în Polonia dinspre est, în 17 septembrie, armata poloneză, prinsă între două focuri, a cedat, capitulând în data de 28 septembrie. Ca urmare, Polonia a dispărut de pe hartă, vestul fiind ocupat de Germania, iar estul anexat la URSS.

În data de 3 septembrie, Marea Britanie și Franța au declarat război Germaniei, ca urmare a invadării Poloniei, iar răspunsul lui Hitler a venit abia pe 6 octombrie. Acesta a cerut pace Regatului Unit și Franței, dar, în același timp, a menționat că soarta Poloniei va fi hotărâtă de Germania și Uniunea Sovietică, condiție respinsă de premierul britanic Neville Chamberlain. În replică, Hitler a ordonat imediat o ofensivă împotriva Franței, care a fost însă amânată până în primăvara anului 1940.

Între timp, Uniunea Sovietică a atacat Finlanda, iar un an mai târziu a ocupat țările baltice și Basarabia.

Cea de-a doua fază a Celui de-al Doilea Război Mondial în Europa începe în iunie 1941, când Germania nazistă a atacat Uniunea Sovietică, fapt care a forțat Moscova să intre în Coaliția anti-hitleristă, după ce, în luna decembrie a aceluiași an, Japonia a atacat SUA, ceea ce a implicat direct în război și Statele Unite.

Al Doilea Război Mondial a durat din 1 septembrie 1939 până în 2 septembrie 1945, încheindu-se oficial odată cu capitularea Japoniei. Această conflagrație majoră a implicat marea majoritate a țărilor lumii și a fost cel mai întins război din istorie, implicând direct mai mult de 100 de milioane de oameni din peste 30 de țări.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.