VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rectorul USM, Igor Șarov: Suntem la răscruce, când avem de ales între teroarea Rusiei sau bunăstarea și libertatea din UE

Cetățenii R. Moldova se află într-un moment de răscruce, asemănător celor prin care am trecut în anii 1859, la Unirea Principatelor Române, 1918, la Marea Unire, sau 1940, la raptul Basarabiei. Acum, trebuie să decidem în care lume ne ducem, în cea a războiului și terorii provocate de Rusia, sau alături de România în UE, spațiul libertății, bunăstării și securității. Declarația a fost făcută de rectorul USM, istoricul Igor Șarov, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis” de la deschide.md.

”Noi astăzi ne aflăm într-un moment de răscruce. Trebuie să spunem foarte clar că parcursul european al R. Moldova este unul inevitabil și România este principalul partener. Avem azi de ales între două lumi, dintre care una aduce război și teroare. Cu excepția gazului pseudo-ieftin, care ajungea în R. Moldova, ați văzut dumneavoastră investiții ale Federației Ruse în R. Moldova? Nu! Și cea de-a doua lume este o lume a libertății, care aduce investiții, tradiții și libertate. Parcursul european al R. Moldova alături de România în calitate de partener principal și țară cu care avem unitate de istorie și limbă și care face investiții enorme în R. Moldova, după mine, trebuie să fie esențial” a declarat rectorul USM.

Potrivit lui, din această cauză, pe 20 octombrie, cetățenii R. Moldova trebuie să iasă la urne și să spună clar și răspicat că vor în Uniunea Europeană. Igor Șarov a subliniat că R. Moldova, în cei 33 de ani de independență, a suferit de pe urma inconsecvenței politicienilor. Din această cauză, acest punct de turnură în care ne aflăm ne-a prins dezbinați și în fața unui risc enorm. Pentru a evita o întoarcere sub influența Rusiei.

Vorbind despre Ziua Independenței, rectorul USM a declarat că, în 1991, proclamarea independenței R. Moldova era văzută de majoritatea celor peste 700 de mii de participanți ai Marii Adunări Naționale ca pe un prim pas în unirea ulterioară cu România.

”Toate iluziile noastre au fost ulterior spulberate, altfel am fi fost demult în marea familie europeană alături de România… Dar pe parcursul ultimilor ani putem observa că avem o deschidere totală din partea UE și SUA. Și aici cred că ar trebui să spunem cu voce tare că avem toată susținerea României în primul rând. Trebuie să înțelegem că unirea se produce sub ochii noștri prin investițiile pe care le face România în toate sferele, precum sfera educației, economică, bancară, a conexiunilor rețelelor de gaz și electrice, a conexiunilor de infrastructură. Unitatea astăzi pentru noi este esențială. Și aceste lucruri trebuie să fie reflectate și la nivelul politicilor identitare” a conchis rectorul USM.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.