VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ucraina l-a dat în căutare internațională pe deputatul fugar Artiom Dmitruk, care a trecut ilegal granița în R. Moldova din regiunea Odesa

Artiom Dmitruk, controversatul deputat ucrainean, a fost inclus pe lista celor căutați de autoritățile ucrainene, iar Biroul de Investigații de Stat a lansat o căutare internațională pentru acesta. Anunțul a fost făcut pe 29 august, după ce luni biroul confirmase că Dmitruk a trecut ilegal granița din regiunea Odesa a Ucrainei în Republica Moldova, relatează Kyiv Independent.

În condițiile legii marțiale, bărbaților ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani, cu câteva excepții, le este interzis să părăsească țara, deoarece pot fi convocați pentru serviciul militar. Deputații pot călători în străinătate doar cu permisiunea președintelui parlamentului, însă Dmitruk nu a avut o astfel de autorizație.

Dmitruk a fugit din Ucraina pe 24 august, cu o zi înainte ca procurorul general Andrii Kostin să îl acuze de agresiune asupra unui soldat și a unui ofițer de poliție în două altercații separate.

„Biroul a anunțat o căutare internațională pentru suspect, care este un membru actual al parlamentului, din cauza atacurilor asupra cetățenilor”, a declarat instituția pe 29 august.

Deși biroul nu l-a numit explicit pe Dmitruk, o fotografie cu acesta a fost inclusă în anunț.

Procuratura Generală nu l-a numit direct pe Dmitruk, dar surse din cadrul agențiilor de aplicare a legii au confirmat pentru publicația ucraineană Ukrainska Pravda că suspectul căutat este deputatul Artiom Dmitruk.

Potrivit consilierului pentru comunicare al Biroului de Investigații de Stat, Tetiana Sapian, Dmitruk a trecut ilegal granița și nu a folosit un punct de trecere oficial al frontierei ucrainene.

Autoritățile investighează acum mai multe persoane, inclusiv oficiali de la controlul frontierei, suspectați că ar fi facilitat trecerea ilegală a lui Dmitruk.

Dmitruk, ales inițial în parlament ca reprezentant al partidului „Slujitorul Poporului”, condus de președintele Volodimir Zelenski, a fost ulterior exclus din formațiunea politică. În timpul mandatului său, Dmitruk a fost implicat în două incidente separate cu autoritățile.

În Odesa, el și câțiva complici ar fi rănit ușor un ofițer de poliție aflat în serviciu în timpul unei dispute, încercând de asemenea să-i fure arma. Într-un alt incident din Kiev, Dmitruk ar fi lovit un soldat de mai multe ori în cap, provocându-i răni moderate.

Sapian a precizat că investigația împotriva lui Dmitruk era în desfășurare de mult timp, însă acuzațiile oficiale împotriva acestuia au fost amânate până la semnătura procurorului general.

Într-o postare pe Telegram din 24 august, înainte de a fugi din țară, Dmitruk a recunoscut că autoritățile i-au percheziționat camera de hotel din Kiev și apartamentul din Odesa. El a susținut, fără dovezi, că percheziția a fost motivată politic, legată de opiniile sale pro-ruse și de sprijinul acordat Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP).

Potrivit informațiilor furnizate de forțele de ordine ucrainene, Dmitruk ar fi fugit din Ucraina prin R. Moldova și ar fi zburat spre Roma în aceeași zi.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.