VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Situație de urgență în Israel: 100 de avioane au lansat un atac preventiv în Liban asupra Hezbollah

Israelul a lansat duminică dimineaţa un atac preventiv asupra Hezbollah în Liban, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, într-un clip postat pe X. Aceasta, în condițiile în care Hezbollah a anunţat că a declanșat riposta pentru moartea comandantului militar al grupării teroriste, Fuad Shukr, ucis într-un atac al forţelor de apărare israeliene luna trecută, relatează News.ro.

Armata israeliană a declarat că 100 dintre avioanele sale au „ţintit şi distrus mii de rampe de lansare de rachete ale Hezbollah” în cursul unor raiduri pentru a dejuca un atac cu drone şi rachete al mişcării libaneze.

„Cu puţin înainte de ora 05.00 a dimineţii’ (02.00 GMT), armata aerului israeliană a lansat ‘o operaţiune complexă în cursul căreia în jur de 100 de avioane au lovit mii de rampe de lansare de rachete îndreptate spre nordul Israelului, în 40 de zone de tiruri în sudul Libanului”, a declarat un purtător de cuvânt militar, locotenant-colonelul Nadav Shoshani.

Hezbollah anunţă că operaţiunea sa de duminică împotriva Israelului s-a încheiat, în timp ce Ministerul Sănătăţii din Liban a anunţat un mort şi doi răniţi în bombardamentele israeliene.

Cabinetul israelian de război s-a reunit pentru a pregăti un răspuns, după ce Hezbollah a lansat duminică sute de rachete şi drone împotriva Israelului ca represalii pentru asasinarea unui comandant de rang înalt în Beirut luna trecută. Circa 100 de avioane israeliene au lovit ţinte din Liban cu puţin timp înainte de aceste atacuri, deoarece armata israeliană evaluase că Hezbollah se pregătea să înceapă atacul.

O sursă de securitate din Liban a declarat că cel puţin 40 de lovituri israeliene au lovit diverse oraşe din sudul ţării, într-unul dintre cele mai intense bombardamente de la începutul ostilităţilor, în octombrie anul trecut. Pe de altă parte, Hezbollah spune că a lansat 320 de rachete, precum şi drone cu explozibil, în atacul de duminică dimineaţă, care a vizat 11 baze militare israeliene din nordul ţării. O înregistrare video care circulă pe internet arată o dronă Hezbollah care loveşte o autostradă din nordul Israelului.

Universităţile israeliene anunţă anularea activităţilor după ce IDF a lovit preventiv Hezbollah, iar gruparea militantă proiraniană a lansat sute de rachete asupra Israelului. Universitatea din Tel Aviv a anunţat că anulează examenele de duminică, dar alte servicii de rutină vor continua.

De asemenea, Technion şi Universitatea din Haifa spun că toate activităţile sunt anulate în prezent. Campusul din Haifa al Colegiului Academic Ono va ţine cursuri pe Zoom, în timp ce examenele de duminică şi luni sunt anulate. Într-o declaraţie, Hezbollah spune că a lansat mai multe drone explozive asupra Israelului, vizând situri militare. „Cu puţin timp în urmă, IDF a descoperit că organizaţia teroristă Hezbollah se pregătea să lanseze rachete către teritoriul israelian”, anunțase anterior Hagari.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.