VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Se fac 80 de ani de la Operațiunea „Iași-Chișinău”, ofensiva Armatei Roșii care a rupt Basarabia din trupul României

Acum 80 de ani, în august 1944, se încheia una dintre cele mai sângeroase ofensive a sovieticilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Operațiunea „Iași-Chișinău”, care a fost un punct de cotitură în istoria românilor cu consecințe dure, s-a soldat cu a doua ocupare sovietică a Basarabiei, prin ruperea, din nou, de la România, a teritoriului dintre Prut și Nistru, unde Armata Roșie a ocupat principalele instituții de stat și militare, instalând un regim comunist totlitar ce a durat 47 de ani.

Operațiunea a schimbat și raportul de forțe în această regiune a Europei. În urma acelei bătălii, la București, mareşalul Ion Antonescu este arestat pe 23 august, iar România încetează colaborarea cu Axa și trece de partea Aliaţilor. 

Pregătirile pentru operațiunea Iași-Chișinău au început cu mult înainte de luna august. De exemplu, încă în martie 1944, trupele sovietice au trecut Nistrul și au ocupat oraşul Soroca, care pentru câteva luni a fost capitala RSSM.

Odată cu terminarea operațiunilor militare, în Chișinău a revenit administrația sovietică. Astfel, doar în primele zile de după aceasta, aproximativ 150 de mii de bărbați din Basarabia au fost mobilizați și trimiși să lupte pe cele mai grele segmente ale frontului. Aproximativ 50 000 din ei nu s-au mai întors acasă. Potrivit istoricilor, acești oameni nu aveau pregătire militară suficientă pentru că erau luați în grabă, de la casele lor.

Unul dintre scopurile frontului a fost trecerea Prutului și înaintarea spre Ploiești, prin lipsirea Germaniei nazistă de principala sursă de petrol. Pe de altă parte, conducerea României înțelegea că pierde războiul și încerca să găsească o soluție demnă de a ieși din această confruntare. Operațiunea din vara anului 1944 a schimbat cursul războiului și a apropiat victoria Aliaților.

La București, ziua de 23 august a reprezentat și lovitura de stat, atunci când Regele Mihai I a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României și Conducătorul Statului. Ion Antonescu a fost închis împreună cu alți apropiați într-o încăpere în spatele Palatului Regal de la București. Mai târziu, când aramata sovietică a intrat în București, gărzile comuniste l-au predat sovieticilor, unde a fost ținut prizonier în URSS pentru un an jumătate. Ulterior, mareșalul a fost condamnat la moarte și executat în iunie 1946, lângă închisoarea Jilava.

După demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, România a ieșit din alianța cu Axa și a declarat încetarea unilaterală a războiului împotriva Aliaților. Tot atunci a declarat război Germaniei și Ungariei.

Acest lucru a permis recuperarea Ardealului de Nord, dar nu a lăsat nici o iluzie în ce privește soarta teritoriilor anexate de sovietici, Basarabia, Nordul Bucovinei și ținutul Herța. URSS, un stat totalitar, era în alianță cu marile puteri mondiale, Statele Unite și Marea Britanie.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.