Parlamentul Ucrainei a adoptat astăzi, în lectură finală, proiectul de lege prin care Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Patriarhiei Moscovei, este scoasă în afara legii. Documentul final a fost votat de 265 de deputați.
Proiectul de lege stabilește restricții pentru organizațiile religioase aflate în relații cu Biserica Ortodoxă Rusă, ale cărei activități sunt interzise în Ucraina și prevede o perioadă în care organizațiile ucrainene trebuie să rupă legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă.
Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării, iar comunitățile Bisericii Ortodoxe, subordonată Moscovei, vor avea la dispoziție 9 luni pentru a se dezice de legăturile cu Patriarhia Rusă.
Proiectul a fost adoptat inițial în prima lectură în octombrie 2023. Biserica Ortodoxă Ucraină a Patriarhiei Ruse susține că, în special după invazia rusă, a rupt legătura cu biserica-mamă din Rusia. Totuși, o comisie guvernamentală ucraineană a contrazis aceste afirmații, stabilind că biserica rămâne subordonată canonic Moscovei.
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a deschis zeci de anchete împotriva reprezentanților bisericii ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei, rivala Bisericii Ortodoxe din Ucraina (OCU), aflată în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, care i-a recunoscut autocefalia.