VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexandr Lukaşenko a graţiat 30 de deţinuţi condamnaţi pentru protestele din 2020

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a semnat vineri un decret prin care a graţiat 30 de persoane încarcerate în urma protestelor desfăşurate în vara anului 2020, când el a câştigat un nou mandat prezidenţial contestat de opoziţie, care a acuzat fraude electorale, transmite AFP.

Într-un comunicat de presă, preşedinţia belarusă a anunţat că 14 femei şi 16 bărbaţi, condamnaţi pentru „infracţiuni legate de demonstraţii”, au fost graţiaţi, fără a le preciza numele. Printre aceştia se numără persoane cu „boli grave” sau care sunt în vârstă, se arată în comunicatul ce mai menţionează că toţi „şi-au recunoscut vinovăţia” şi s-au „căit sincer”.

Potrivit organizaţiei belaruse de opoziţie Viasna, aproape 1.400 de persoane sunt încarcerate în Belarus pentru că s-au împotrivit regimului condus de 30 de ani de preşedintele Aleksandr Lukaşenko în această fostă republică sovietică ce este acum un aliat al Rusiei.

El a fost reales la alegerile din august 2020, al căror rezultat a fost contestat de opoziţia pro-occidentală care a organizat manifestaţii masive.

Potrivit ONG-ului Viasna, alţi 20 de deţinuţi politici au fost eliberaţi în iulie în Belarus, după ce şi-au ispăşit pedeapsa, şi încă 18 au fost „graţiaţi sau schimbaţi” cu deţinuţi din alte ţări.

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, auto-exilată în Lituania, a declarat la începutul lunii iulie că peste 200 de deţinuţi politici se aflau „într-o stare critică de sănătate” şi că viaţa lor este „în mare pericol” în închisoare, şase dintre ei decedând deja în spatele gratiilor.

Soţul ei, Serghei Tihanovski, care a candidat împotriva lui Lukaşenko în 2020, ispăşeşte o condamnare de peste 18 ani de închisoare pentru rolul său în organizarea mişcării de protest care a urmat acelui scrutin.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.