VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

20 de voluntari americani ai Corpului Păcii au depus jurământul la Chișinău

Cei douăzeci de voluntari americani ai Corpului Păcii care au venit în Republica Moldova acum două luni pentru a locui în comunitățile din țară unde vor preda, timp de doi ani, în instituțiile de învățământ limba engleză și disciplina Educație pentru sănătate, au depus vineri jurământul.

Până la acest eveniment, au reușit să învețe noțiuni de bază în limba română, au descoperit cultura, istoria și oamenii din Moldova. Voluntarii au promis să își îndeplinească misiunea cu inima deschisă și să facă fața provocărilor pe care le vor avea cu calm, umanitate și determinare, transmite IPN.

Însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA în Republica Moldova, Nina Maria Fite, a subliniat că acești voluntari vin nu doar cu idei și idealuri, energie și cele mai bune intenții, dar, cel mai important, vin cu dorința de a asculta, de a învăța. Corpul Păcii este, în esență, un program de schimb intercultural, oferind oportunitatea pentru două țări și două popoare de a învăța nou unul de la celălalt. Relația dintre partenerii moldoveni și voluntarii americani este crucială pentru ca serviciul ultimilor în Moldova să fie productiv pentru comunitatea-gazdă, pentru școală, casa de cultură, primărie, bibliotecă, a declarat diplomata americană.

Directorul Corpului Păcii în Moldova, Sara Chesters, a menționat că prezența voluntarilor este o confirmare a prieteniei și parteneriatului extraordinar dintre Corpul Păcii și Moldova, care a început în anul 1993 și care continuă să se întărească în fiecare an. Astăzi, 20 de americani devin voluntari ai Corpului Păcii în Moldova pentru următorii doi ani. În această perioadă, voluntarii vor studia despre cultura Moldovei și vor împărtăși cultura americană cu studenții în comunitățile lor.

Grupul de voluntari a parcurs cu succes 10 săptămâni intensive de treninguri. Voluntarii au început fără cunoștințe de limba română, concentrându-se pe practicarea limbii, descoperind simultan cultura și petrecând timpul cu familiile-gazdă. Aceasta a fost o călătorie plină de provocări și reușite, de muncă intensă și progres semnificativ, a afirmat Sara Chesters.

Șeful Direcției politici în domeniile învăţământ general și învățare pe tot parcursul vieții la Ministerul Educației și Cercetării, Marcelina Baleca, a menționat efortul celor peste 1300 de voluntari care au împărtășit cu cetățenii, elevii și profesorii din Moldova ceea ce înseamnă valori democratice. „Nu vă temeți de provocări, nu vă temeți de probleme. Voi sunteți atât de puternici ca să găsiți soluție la fiecare problemă și să deschideți inimile voastre pentru toți cetățenii Republicii Moldova și vă încurajăm să faceți acest lucruˮ, s-a adresat șeful Direcției voluntarilor care au depus jurământul.

Voluntarii vor locui în familii-gazdă și vor activa în comunitățile din Republica Moldova, vor preda în instituțiile de învățământ limba engleză alături de profesorii dedicați din țară, vor colabora cu profesorii din Moldova inclusiv la predarea disciplinei Educație pentru sănătate și dezvoltarea personală. De asemenea, vor conlucra pentru consolidarea capacităților organizaționale și dezvoltarea comunităților-gazdă.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.