VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Audierea martorilor va fi permisă prin videoconferință. Legea, publicată în Monitorul Oficial

Audierea martorilor va fi permisă prin videoconferință la faza de urmărire penală. În ediția de astăzi a Monitorului Oficial au fost publicate decretul de promulgare și legea pentru modificarea unor acte normative (aspecte de procedură privind activitatea instanțelor judecătorești). Tot astăzi, documentul a intrat în vigoare, transmite Moldpres.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției și vizează solicitarea avizelor consultative, limitele judecării recursului și alte aspecte ale legislației procedural penale.

Astfel, solicitarea avizului consultativ va fi un drept, nu o obligație a instanțelor de judecată. La fel, avizele consultative vor fie emise în termen de până la trei luni, întrucât solicitarea acestora are ca efect suspendarea pledoariilor. De asemenea, a fost completat Codul de procedură penală și Codul civil cu criteriile de solicitare a avizului consultativ.

Proiectul de lege mai propune modificarea Codului de procedură penală, pentru a permite audierea martorilor prin videoconferință la faza de urmărire penală. Prevederea se referă la persoanele care se află în străinătate, își ispășesc pedeapsa în penitenciarele din țară, sunt internate în spital sau suferă de dizabilități locomotorii și nu se pot prezenta la locul desfășurării urmării penale.

Alte prevederi ale documentului vizează instituția garanției personale, majorarea valorii cauțiunii, precum și la măsuri de a spori rapiditatea examinării dosarelor de către Curtea Supremă de Justiție.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.