VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În Moldova sunt 75.000 de persoane cu hepatită cronică: Cum Ministerul Sănătății își propune să reducă cu 20% numărul de cazuri

Anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate cumulativ 75 de mii de persoane cu hepatită cronică și peste 9 mii cu ciroză hepatică. Alarmant este faptul că cronicizarea acestor maladii se soldează cu dezvoltarea formelor oncologice.

Ministerului Sănătății a elaborat un program prin care își dorește să prevină infecțiile noi cu virusul hepatitic B, C și D. Până în anul 2028, se propune reducerea cu 20% a numărului de cazuri de hepatite virale forme acute, transmite IPN.

Ministerul Sănătății precizează că rata de infectare cumulativă în cazul HVC cronice înregistrează o creștere semnificativă, de la 10,94% în anul 2000 până la 32,68 % în anul 2023, iar indicii de prevalență a morbidității au sporit de 9 ori.

În Republica Moldova morbiditatea cumulativă prin tumorile maligne ale ficatului și căilor biliare a sporit de la 13,50 la 100 mii populație în anul 2016 până la 14,60 cazuri în anul 2021, iar incidența cazurilor noi depistate de tumori maligne ale ficatului și căilor biliare intrahepatice a sporit de la 7,4% în anul 2010 până la 8,5% în anul 2021, cu afectarea preponderentă a bărbaților.

„Urmare aprobării prezentului program se va asigura prevenirea noilor infecții cu virusul hepatitic B, C și D cu reducerea a 20% din numărul de cazuri de hepatite virale forme acute, până în anul 2028. Va fi asigurat accesul populației la testarea, diagnosticul de laborator și tratamentul hepatitelor virale B, C și D, iar în vederea realizării eficiente a supravegherii epidemiologice, acțiunile de prevenire și control se vor aplica asupra trei verigi ale procesului epidemic: sursa de infecție, mecanismul și factorii de transmitere și receptivitatea populației”, precizează Ministerul Sănătății în proiectul prezentat pentru consultări.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.