Schimbările climaterice din ultima perioadă creează condiții pentru apariția și răspândirea speciilor invazive de țânțari. Astfel, în ultimii ani, în Europa, tot mai multe țări raportează cazuri umane de infecție cu virusul West Nile (VWN).
În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) reamintește cetățenilor că infecţia cu virusul West Nile se transmite prin înțepătura de țânțar.
„Tradițional, acest virus circulă la diferite specii de păsări/animale sălbatice. Important de reținut că virusul se transmite doar prin înțepătura unui țânțar infectat dar nu şi de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. Factorii favorizanți pentru intensificarea cazurilor sunt modificările de ordin climatic (temperaturile ridicate, valurile de căldură ce deseori sunt însoțite de ploi abundente) precum și intensificarea circulației de călători și mărfuri”, subliniază ANSP.
Totodată, Agenția reamintește care sunt simptomele infectării cu acest virus periculos: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept. Majoritatea (80%) cazurilor umane se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine. Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele recomandări în scopul protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:
- Evitarea expunerii la țânțari, purtând haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantalonilor lungi și șosetelor înalte, mai ales după lăsarea serii;
- Utilizarea substanțelor repelente (care resping țânțarii) împotriva țânțarilor;
- Utilizarea substanțelor insecticide în locuință/în jurul locuinței;
- Montarea plaselor antimoschit la geamuri/uși;
- Desecarea bălților de apă din preajma gospodăriei;
- Înlăturarea condiţiilor de dezvoltare a țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă, gunoiului menajer ş.a.).
- Deosebit de importantă este respectarea regulilor de protecție contra înțepăturilor de țânțari de către persoanele ce efectuează călătorii în zonele endemice cu risc înalt de molipsire.
- La apariția semnelor specifice acestei infecții, vă îndemnăm să solicitați de urgență consultația medicului.
Menționăm că Grecia se confruntă de două săptămâni cu o creștere a infecțiilor cu virusul West Nile, care a cauzat deja mai multe decese în rândul populației. În Republica Moldova, a fost confirmat un caz de infecție cu virusul West Nile, în 2019. Pe parcursul următorilor ani, inclusiv anul curent, cazuri nu au fost înregistrate.