VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nereguli la Termoelectrica, denunțate de șeful întreprinderii: Onorarii de milioane de lei, furt de fier uzat și datorii de miliarde de lei

Un șir de nereguli au fost depistate la întreprinderea SA „Termoelectrica”. Cu un raport în acest sens a venit directorul interimar al instituției, Iurie Razlovan, cu ocazia împlinirii a unui an de când a fost numit în funcție. Potrivit demnitarului, în urma inventarierii s-au depistat un șir de nereguli la întreprindere.

Prima neregulă depistată viza niște plăți făcute către unii administratori și funcționari ai instituției. Acestea erau niște „onorarii de success”, iar suma lor depășește valoarea de 5 milioane de lei. Acest lucru s-a întâmplat în anii 2020 – 2021, onorarii achitate către administratori de întreprinderi municipale de solvabilitate și un fost director. Pe acest caz a fost inițiată o anchetă de serviciu, iar materialele au fost transmise la Procuratură, pe acest caz fiind deschis un dosar penal.

„Despre situația cu păcura. Am depistat gestionarea proastă a situației. Am finalizat ancheta de serviciu. Trei persoane au fost sancționate – 1 persoana a fost demisă, iar 2 au luat mustrare aspră.

De asemenea, am depistat lipsa reagenților chimici pentru purificarea apei la sursa I și sursa II. Noi avem o chimie sofisticată, avem cel puțin 2 feluri de apă purificată și avem nevoie de reagent de calitate. Am depistat că la începutul sezonului noi nu aveam reagent. Am luat decizii radicale și am luat reagenți, ca să nu avem probleme privina calitatea apei. A fost deschisă o anchetă de serviciu și persoanele responsabile au fost penlizate”, a relatat Iurie Razlovan, citat de deschide.md.

Potrivit lui, o altă problem a vizat un contract prejudicios de furnizare a energiei termice către un consummator. Cu calcule greșite și cu prejudicii de peste 300 mii de lei. Pe acest caz, la fel a fost deschisă o anchetă de serviciu, cu recuperarea banilor și sanctionarea persoanelor responsabile.

„Am demarat inventarierea stocurilor și s-a depistat o lipsă de peste 7 mln de lei. Am sesizat organele si s-a pornit recuperarea banilor prin proces de judecată. Am depistat o lipsă de metal uzat de peste 50 de tone. Am sesizat Poliția si am demarat o anchetă, iar persoanele responsabile au fost penalizate cu mustrări aspre”, a mai spus Iurie Razlovan.

Șeful de la Termoelectrica a vorbit și despre datoriile acumulate de întreprindere în perioadele anterioare. Potrivit lui, suma acestora se ridică la miliarde de lei.

„O parte din datorii le vedem cu acoperire. Acum avem un contract de reeșalonare cu Energocom la datoria de 1,33 miliarde de lei. Acordul este  semnat pe 15 ani. Noi am propus un plan și un grafic și avem acordul semnat cu Energocom ca să rambursăm datoriile respective.

Tot așa avem discuții și cu Moldovagaz, este o datorie de 660 de milioane de lei. Ea ar putea fi acoperită aproximativ în 10 ani. Sper să avem și acolo un acord. Mai avem și împrumuturi de la Banca Mondială până în 2049, dar acolo riscuri nu avem”, a subliniat Iurie Razlovan.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.