VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Proiectul care va reglementa cultivarea cânepei industriale, discutat la Ministerul Agriculturii

Cadrul normativ care va reglementa cultivarea cânepei industriale (Cannabis sativa, subspecia Sativa) a fost subiect de discuție ieri, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), alături de reprezentanții Asociației Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă din Republica Moldova. Ulterior, un  regulament cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a cânepei industriale urmează să fie aprobat de Cabinetul de miniștri.

Potrivit Ministerului Agriculturii, citat de Moldpres, procedura de autorizare pentru cultivarea cânepei industriale a fost simplificată. Astfel, toți cultivatorii de cânepă industrială vor trebui să obțină autorizație de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Obținerea autorizației este condiționată de deținerea unui certificat de procesare și a unui contract cu un procesator autorizat.

„Este foarte importantă o colaborare strânsă între cultivatorii și procesatorii de cânepă industrială, pentru a asigura un proces de producție eficient. Acest lucru este fundamental pentru crearea unui lanț valoric sustenabil. Prin alinierea eforturilor și sprijinirea reciprocă, se va putea valorifica la maxim potențialul economic al cânepii industriale”,  estimează Grigore Baltag, șeful direcției politici în sectorul vegetal din cadrul ministerului de resort.

Utilizările cânepei industriale sunt variate. În industria textilă, fibrele de cânepă sunt apreciate pentru proprietățile lor similare cu cele ale inului, fiind utilizate pentru fabricarea diverselor produse textile. În domeniul alimentar, semințele de cânepă sunt o sursă valoroasă de proteine, vitamine, Omega-3 și minerale, fiind potrivite atât pentru consumul uman, cât și ca furaj pentru animale. În construcții, cânepa industrială este folosită pentru a produce materiale precum betonul din cânepă („hempcrete”), lâna de cânepă și panouri de izolație fibrolemnoase, care oferă soluții durabile și eficiente energetic. De asemenea, cânepa are o utilizare importantă în producția de hârtie.

Un alt aspect pozitiv este că, în perioada iulie-septembrie, când alte culturi nu mai produc polen, cânepa industrială continuă să producă cantități mari de polen. Acest lucru este benefic pentru biodiversitate, deoarece susține populațiile de polenizatori. În plus, cânepa industrială nu necesită pesticide, ceea ce o face o cultură ecologică și prietenoasă cu mediul.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.