VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sfântul Proroc Ilie, cinstit azi de creștinii ortodocși de stil vechi

Creștinii ortodocși de stil vechi îl cintesc azi pe Sfântul Proroc Ilie, cel amintit în Vechiul Testament și care a trăit cu aproape opt secole înainte de viața pământească a Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Ilie, născut în Tesvit, în actualul Orient Mijlociu, este singurul proroc cinstit și respectat, în același timp, de creștini, evrei și musulmani.

„A trăit cu peste 800 de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. Căsătorindu-se cu o feniciană, Izabela din Sidon, închinătoare la Baal, Regele Ahab părăsește credinţa iudeilor şi devine şi el închinător la idoli, prigonindu-i pe apărătorii dreptei credinţe. Astfel, înălțat find cu trupul, Profetul Ilie avea să prefigureze Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos, iar prin trimiterea hainei sale peste discipolul său, el vestea pogorârea Sfântului Duh în ziua Rusaliilor. La Schimbarea la Față a Domnului, Sfântul Ilie a fost de față, alături de Moise, lângă Domnul în slavă, ca cel mai neînfricat luptător împotriva celor care nu credeau în Dumnezeu”, scrie Doxologia.ro.

Sfântul Proroc Ilie, cu adevărat un om al lui Dumnezeu face parte, aşadar, din seria marilor rugători ai Sfintei Scripturi: Abel, Avraam, Moise, Samuel, David, Daniel şi Ioan Botezătorul care, prin credinţă şi stăruinţă, dar și prin viața lor sfântă, au reușit să întoarcă poporul rătăcit la adevărata credință pregătind, totodată, calea venirii Mântuitorului Iisus Hristos.

În prezent, în R. Moldova peste 9400 de bărbați poartă numele Ilie, iar peste 7400 sunt scriși în acte conform foneticii slave – Ilia. Totodată, peste 4000 de femei și fete sunt înregistrate Ilinca.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.