VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Zelenski spune că întreaga lume doreşte prezenţa Rusiei la un viitor summit pentru pace: Noi nu putem fi împotrivă

Întreaga lume, inclusiv Ucraina, doreşte ca Rusia să se alăture liderilor mondiali la un al doilea summit de pace – planificat pentru sfârşitul acestui an – pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru presa franceză, transmite Digi24.ro.

În contextul în care forţele ruse câştigă teren pe front, iar ajutorul din partea aliaţilor scade sau este pus sub semnul întrebării, Zelenski a lansat o ofensivă diplomatică ambiţioasă pentru a pune capăt războiului, care a intrat în al treilea an.

El a reunit lideri şi înalţi funcţionari din zeci de ţări în staţiunea montană elveţiană Burgenstock, în iunie, pentru un prim summit, pe care Rusia l-a considerat o pierdere de timp, iar China l-a evitat.

Deşi Kremlinul nu a fost invitat la prima reuniune, acum este momentul ca Moscova să ia loc la masă, a declarat Zelenski.

„Majoritatea lumii spune astăzi că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obţine rezultate semnificative”, le-a spus el jurnaliştilor francezi, marţi, în timp ce se afla în vestul Ucrainei. „Din moment ce întreaga lume doreşte ca ei să fie la masă, noi nu putem fi împotrivă”, a recunoscut el în fața presei, potrivit AFP, preluată de News.ro.

Liderul rus Vladimir Putin a declarat că este deschis negocierilor, dar ar ordona o încetare a focului numai dacă Kievul ar ceda efectiv teritoriul pe care Moscova îl revendică astăzi ca fiind al său.

Presiunea lui Zelenski se concentrează pe un plan cuprinzător în 10 puncte, care ar restabili integritatea teritorială a Ucrainei, ar returna prizonierii de război şi ar oferi Ucrainei garanţii energetice şi economice.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.